Barion Pixel

A filtereken túl – online képszerkesztő programok

beyond_filters_blog0_hu

A képszerkesztés egy olyan készség, amit minden valamire való alkotónak érdemes legalább minimális szinten elsajátítani. Ez a tudomány – amellett, hogy sok munkahelyen elvárás – lehetővé teszi, hogy a munkáid ne csak papíron maradjanak meg egy fiók mélyén, hanem különböző módon fel is használhasd őket.

Sokan vannak, akik a telefonos képszerkesztésre esküsznek, én azonban a jól bevált számítógépen állítom össze a printeket, grafikákat, letölthető finomságokat. Alapvetően én is a fantasztikus Adobe programokra támaszkodom (Photoshop, Illustrator, InDesign mesterhármas), de előfordul, hogy ezek a programok valamiért nem elérhetőek (nem mindig otthonról dolgozom), így valamelyik interneten elérhető képszerkesztőt választom.

Sok honlap kínál képszerkesztési lehetőséget (itt egy viszonylag alapos lista), amelyek közül már jó párat kipróbáltam, de kevés olyan akadt, ami hozta volna az általam elvárt szintet (kösz, a filterezésen túl is létezik képszerkesztés). A tapasztalatok végül úgy hozták, hogy két programot használok rendszeresen, ezekről írok most.

Pixlr

Ezen belül is a Pixlr Editor az, ami a mindennapi életem része. Hosszas kutakodás után arra jutottam, hogy ez a hasznos kis app áll legközelebb a Photoshophoz. Számomra elengedhetetlen, hogy layerekkel dolgozzak, amit érdekes módon meglepően kevés képszerkesztő tud, a Pixlr azonban igen. A program rendkívül egyszerűen működik, feltölthetek képet a saját gépemről vagy webcímről, majd szerkesztés után menthetem a saját gépemre, vagy a Pixlr könyvtárba. Alapvető fotószerkesztésre alkalmas, a webgrafikákhoz azonban van jobb megoldás.

Amiért szeretem:

  • nincs tele előre legyártott filterekkel, a program bízik a grafikai tudásomban, nem rágja a számba, hogy mit csináljak
  • layereket használ, ami például lehetővé teszi, hogy átlátszó hátteret hozzak létre
  • Photoshophoz nagyon hasonló – tehát rendkívül egyszerű és értelmesen elrendezett kezelőfelülete van
  • vannak gyorsbillentyűk, nem kell feltétlen mindent az egérrel végigkattintani

Amit hiányolok:

  • a PS-ből jól ismert mágneses lasszó kijelölő eszköz
  • Automatikus kontraszt és szín eszköz
  • a nagyítás-kicsinyítés kicsit nehézkes

beyond_filters_blog1

Kép forrása

Canva

A Canva nem véletlenül az egyik legnépszerűbb képszerkesztő. Sokáig elnézően mosolyogva hallgattam, hogy mások ódákat zengnek róla, mert úgy gondoltam, ez csak azoknak hasznos, akiknek nulla grafikai érzékük van. Hát nem volt igazam… A sok előre elkészített sablon különösen a webgrafikák készítését gyorsítja fel, de a Canva poszterek, brossúrák készítésére is remekül alkalmas – tehát olyan képek szerkesztéséhez, amiken a fotón kívül szöveg és grafikai elemek is szerepelnek.

Amiért szeretem:

  • előre beméretezett sablonfájlok Facebookhoz, Twitterhez, Pinterest-hez (azaz nem kell kikeresnem minden egyes alkalommal, hogy az ideális Pinterest-poszt mérete 735 x 1102px)
  • sok előre elkészített grafikai sablon, amelyekből remek ötleteket lehet meríteni
  • százféle nagyon egyszerűen használható sablon kollázsokhoz
  • egyszerű, szép, jól használható kezelőfelület
  • sok igényes font
  • ingyenesen használható stock fotók, grafikák
  • a kész munkákat a Canva a saját szerverén tárolja, így internetközelben bármikor elérhetőek (viszont emiatt a program használatához regisztrálni kell).
  • saját képek feltöltése

Amit hiányolok:

  • a szövegszerkesztést nagyon megbonyolítja, hogy a kicsit is különböző szövegeket külön szövegdobozba kell tenni (azaz ha a szövegben a 2. sor betűit kicsit nagyobbra szeretném szerkeszteni, mint az első sorét, akkor külön szövegdobozt kell létrehoznom).
  • a kész alkotás lementésébe sokszor hiba csúszik, a betűk összecsúsznak. Ez valószínű valami bug, amit talán orvosolnak majd – minden esetre nem fordul elő olyan gyakran, hogy szignifikánsan megnehezítené a munkát.
  • a grafikai sablonok közt vannak ingyenesek és fizetősek, amelyek közt nehézkes a keresgélés, például nem lehet beállítani, hogy kizárólag az ingyenes sablonok közt böngésszünk
  • a meglévő fontkészlet ugyan nagyon szép, de saját fontok feltöltését csak a fizetős változat engedi

Mindkét program ingyenesen elérhető, így minden rizikó nélkül kipróbálhatjátok magatokat a képszerkesztésben. Mindkettő elérhető mobil appként is, de ahogyan írtam, ezeket még nem próbáltam. Ha ti próbáltátok, írjátok meg a véleményeteket a kommentek közt!


 

Comments (2)

  • Új festőfelszerelés – karácsonyi "haul" – IMELDA GREEN'S

    január 15, 2018 at 9:33 de.

    […] Úgy látszik, a nálam igenis a méret a lényeg, minden esetre ezek a tömbök is betaláltak méretileg: a kisebbik egy A6 méretű füzet kitéphető lapokkal, a nagyobbik pedig 18 x 24 cm nagyságú, amivel az A5 és a B5 méret közé esik. Mindkét tömb 20-20 viszonylag textúrált papírral operál. A kis tömb lapjainak hátoldala úgy van megvonalazva, hogy képeslapként is el lehessen küldeni a nagy művet, ami a párom részéről egy meglehetősen nagyvonalú elgondolás: általában nem sikerülnek elsőre úgy az alkotások, hogy megússzam a digitális utómunkát… […]

  • Készítsd te a naptáradat 2019-ben – IMELDA GREEN'S

    november 19, 2018 at 9:14 de.

    […] ha profi vagy, szerkeszd össze a képeket digitálisan a sablonnal valamelyik Adobe programban (Photoshop, Illustrator, InDesign), vagy használj ingyenes képszerkesztő programot. […]

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek