Barion Pixel

Kipróbltam #3 – Tus

A series about experimenting with new techniques - pen and ink

Mi jut eszébe egy építésznek a tusról? Sraffozás, egyetem, pengézés, ábrázoló geometria.. Röviden összefoglalva a tapasztalatok a tussal kellően rémesek, ugyanakkor – hogy még inkább elvegye a kedvem a dologtól – a tustechnika még a ceruzarajzhoz is hasonlít egy kicsit, amivel szintén nem vagyok jóban. A tavaly novemberi illusztráló workshopon azonban kénytelen-kelletlen megint nekiestem, a fekete tusnak, és csodák csodájára azóta is használom.

Mi ez a rovat?

Az illusztráló workshop egyik konklúziója ez volt: elkényelmesedtem, nem kísérletezek új technikákkal, egyszerűen beleültem az akvarellbe. Persze nincs abban semmi rossz, ha az ember belemerül egy médiumba és kitanulja annak minden csínnyát-bínnyát, de sok izgalomtól esik el az, aki a lábujját sem teszi ki a komfortbuborékon kívülre. Ezért úgy döntöttem, hogy egy új sorozatot indítok: megismerkedek számomra új technikákkal és szépítgetés nélkül megírom a csupasz tapasztalatokat.

Mi ez, és hogyan működik?

A tus kicsit olyan, mintha fognál egy fekete tollat, és rajzolnál vele. Ha csőtollkészleted van, akkor gyakorlatilag ezt teszed: a tollat szétszedve egy kis tubusba töltöd a festéket, ami aztán a toll hegyén át jut a papírra. Különböző vastagságú csőtollak kaphatók, így tudod befolyásolni a vonalvastagságot. Én újabban egy ennél macerásabb technikát választottam: mártogatós tollal viszem fel a tust a papírra. A tollhegyek ebben az esetben is különböző vastagságban kaphatóak, ezeket lehet cserélgetni egy tollszárban. Míg a csőtollnál a tus viszonylag egyenletesen jut a papírra, a mártogatós toll esetében a toll hegyéről folyamatosan fogy el a festék, így ahogy használod, a vonalad egyre vékonyabb lesz, amíg újra bele nem mártod a hegyet a tusba.

A tusrajz alapvetően vonalakból áll, ám a ceruzarajztól eltérően a toll erősebb nyomásával nem lehet különböző tónusokat elérni – a felület vagy fekete, vagy fehér, nincsenek szürkeárnyalatok, így a különböző árnyékokat csak sraffozással lehet elérni (ilyen szempontból egy kicsit a linómetszésre hasonlít). A tust persze használhatjuk úgy is, mintha fekete vízfestékről lenne szó: ecsettel felhordva, különböző mennyiségű vízzel hígítva – így természetesen lesznek árnyalatok.

A series about experimenting with new techniques - pen and ink

Egy sima tollrajzhoz képest a tus egy kicsit lassabban szárad, ezt az egyetemi évek alatt a saját bőrömön is megtapasztaltam, mikor szétkenődött egy gondosan megrajzolt vonal. Ugyanakkor nem igényel nagyon különleges papírt, egy DIPA rajzlapon is ugyanolyan jól mutat, mint az akvarellpapíron (ha vizes hígításban ecsettel használnád, akkor inkább válassz akvarellpapírt!).

Ami a tintát illeti, igény szerint több fajtából lehet választani. Ha nagyon pontos akarok lenni, akkor tus „erősen diszpergált (hígított) pigmentiszap, alapja a fenyőszurokból és szezámolajból előállított lámpakorom” (forrás). Ez annyit jelent, hogy nem csupán vízálló, hanem száradás után sem oldódik, így nyugodtan ráfesthetek akvarellel, minden marad a helyén. Korábban próbálkoztam „tintával” is, ami száradás után is visszaoldható vízzel, így ha akvarellel festenék rá, arra alkalmatlan, de egy sima tusrajzhoz teljesen megfelel és jóval olcsóbb.

A tusrajz klasszikusan fekete-fehér, de természetesen ma már többféle színben kapható a festék, így lehet bátran kísérletezni.

 

Mit, hol, mennyiért?

Ha tussal rajzolnál, a következő felszereléseket kell beszerezned egy nagyobb papírboltból vagy művészellátóból:

A series about experimenting with new techniques - pen and ink

Mennyi időbe telik ezzel dolgozni?

A tus nagy előnye, hogy nagy gesztusokkal, gyorsan is lehet nagyon karakteres képeket alkotni, de ha éppen olyanod van, nyugodtan elpiszmoghatsz a sraffozásokkal (ez nekem nem működik, de mindig érdemes kísérletezni!). A tus száradása papírtól függően 5-10 perc, ha előtte ceruzával előrajzoltad az alkotásodat, a skiccek visszaradírozása előtt mindenképp bizonyosodj meg róla, hogy tökéletesen száraz a tus, csúnyán el tud kenődni. A fenti A5-ös rajz elkészítése nullától a készig 25 percet vett igénybe.

Ilyennek találtam

Még nem vagyok egészen magabiztos a tusrajzokkal, de nagyon nagy potenciált látok benne. A gyors, kifejező rajzok határozottan kívül esnek a komfortzónámon, de mindenképp szeretném gyakorolni őket, mert ha eltalálom, akkor nagyon jól sikerülnek, és ehhez a tus kiváló médium.

A series about experimenting with new techniques - pen and ink


Comments (4)

  • Annszofi

    április 11, 2017 at 10:30 de.

    Kedves Imelda! Mikor kirakatrendező suliba jártam nekünk volt írás óránk tussal, s bár nagyon tetszik a technika nem találtam balkezes tollat így a kedvem is elment tőle picit, mert csak kínkeservesen tudtam az elvárthoz hasonló betűket rajzolni balkezesként a jobbkezesre vágott tollakkal. A kérdésem az lenne, hogy tudsz-e olyan helyről, ahol árusítanak balkezes tushoz való tollat.

    1. Imelda

      április 11, 2017 at 2:32 du.

      Szia Annszofi!
      Jobbkezesként ezzel a problémával nem találkoztam, így konkrét boltot nem tudok, ahova be tudnál menni, viszont két olyan oldalt találtam, ahonnan tudsz rendelni balkezeseknek való kalligráfia szettet. Az egyik angol, a másik magyar, de utóbbi sajnos nagykereskedés, így minimum 2 darabot kell rendelni (esetleg ha van más balkezes ismerősöd..). Egyébként a youtube-on találtam mindenféle videókat is arról, hogyan érdemes balkezesként kalligráfiát készíteni (például ezt)
      Remélem, egy kicsit segítettem…

    2. Imelda

      május 4, 2017 at 12:42 du.

      Szia!

      Közben ellátogattam az Úristen! Festek! nevű művészellátóba (Budapest, József krt. 26.), ott árulnak balkezeseknek való tollhegyet!

  • Annszofi

    április 19, 2017 at 4:28 du.

    Nagyon szépen köszönöm :)

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek