Barion Pixel

Kis ecsetkalauz kreatívoknak

A little guide to paintbrushes - watercolor techniques

Megtörtént a csoda: a családban is elkezdett terjedni a kreatív gondolat, a húgom is nekiállt festeni. A hétvégén enyhén dülledő szemekkel figyeltem, ahogy egy fénymásoló papíron néhány botrányos állapotban lévő régi ecsettel pacsmagol. Ezen a ponton úgy döntöttem, hogy a korábbi festőkellékeket részletező cikknél pontosabb leírásra van szükség azt illetően, hogy mit kell beszerezni, ha festésre adod a fejed. Olyannyival pontosabbra, hogy ketté is szedem, külön bejegyzésben lesz szó a papírokról, ma azonban az ecseteket taglalom A-tól Z-ig.

Fontos-e az ecset?

Ecsetekre óriási összegeket el lehet költeni és mégis rémségeket produkálni, de ugyanígy a fordítottja is igaz: az olcsóbb ecset is megfelelhet, ha tudatosan választasz. A jó ecset kézzel készül, még a relatíve olcsóbbak is, ezért viszonylag drágább beruházásnak számítanak. Ugyanakkor szeretném megcáfolni azt a mítoszt, hogy csak a méregdrága ecset tud jó minőségű lenni: néhány hónapja szintetikus ecsetekkel dolgozom, amik pont ugyanolyan szép eredményekre vezetnek.

Papír, festék, ecset: ezt a hármat kell megfelelően kiválasztani, és már adott is minden egy jó kép elkészítéséhez. Az ecset olyan, mint egy varázspálca, aminek szerepe van a színek élénkségében, a textúra kialakításában, és a különböző effektek létrehozásában is. Jó esetben a kezed meghosszabbításaként működik, rossz esetben hajtépéshez juttat, mikor is a saját tehetségedet hibáztatod az elrontott festményért, holott talán az ecset felelős a történtekért.

Az ecset minden egyes része szerepet játszik abban, hogy mennyire tudtok összenőni, úgyhogy a félreértések elkerülése végett vegyük is végig az ecset anatómiáját.

A little guide to paintbrushes - watercolor techniques

A sörtékről, vagyis az ecset szőréről lejjebb írok, a fémpánt az ecset védelmében játszik szerepet – szintén lásd lejjebb – nyél pedig a megfelelő egyensúlyban segít. Az ecsetek nyele különböző hosszúságú lehet, általában minél vastagabb egy ecset, annál hosszabb, de ez nincs kőbe vésve. A különböző hosszakkal érdemes kísérletezni, melyikkel esik legjobban a munka.

Az ecset alakja

A művészellátóban előfordulhat, hogy zavarba esel, mikor meglátod, hány féle formájú ecset néz szembe veled. Választásnál gondolj a pénztárcádra! Olyan ecsetet keress, amelyet minél többféle technikára tudsz használni. Néhány gyakori ecsetfajta a teljesség igénye nélkül:

Kerek, hegyes

Ezek a legsokoldalúbb ecsetek, mert a hegyük miatt kis részletek festésére is alkalmasak, ha azonban erősebben nyomod a papírra, máris vastag vonalakat produkál. Személy szerint ezeket használom a legtöbbet.

A little guide to paintbrushes - watercolor techniques

Lapos

A lapos ecsetekkel nem vagyok jó barátságban, de vastagabb, egyenes vonalakat sokkal pontosabban képes húzni, mint egy kerek ecset, illetve nagyobb felületek egyenletes színezésére is alkalmas. Itt talán kevésbé fontos a tökéletes minőség, bár lapos formájú cobolyecset is kapható.

A little guide to paintbrushes - watercolor techniques

Lapos, ferdén vágott

Nagyobb felületek egyenletes festésére alkalmas, ahogy a sima lapos ecset is, de a vágott hegy megkönnyíti a részletek, hegyesszögek színezését.

A little guide to paintbrushes - watercolor techniques

Ovális

Ez gyakorlatilag a kerek és a lapos ecset keverékének tekinthető, és kiválóan alkalmas gradiens színátmenetek festéséhez. Nálam egy ilyen ecset van otthon, amit csak ritkán használok.

A little guide to paintbrushes - watercolor techniques

Vékony

Ez ugyan általában kerek ecset, mégis külön kategóriát képez, mert speciális célra készül: részletek festésére. Vigyázat, általában több pigmentet hordoz, mint azt az ember gondolná!

A little guide to paintbrushes - watercolor techniques

Legyező

Ez az ecset a nevét a formájáról kapta. Számomra ismeretlen terület, tudtommal akvarellnél ritkán használatos. Érdekes lehet különböző textúrák, falevelek, felhők festésénél. Hosszabb leírást itt találsz a legyezőecset használatáról.

A little guide to paintbrushes - watercolor techniques

Víztartályos ecset

A víztartályos ecset kicsit kilóg a sorból: leginkább egy töltőtoll és egy kerek, hegyes ecset keresztezésére emlékeztet, amelybe tinta helyett vizet töltesz, és a vizet a toll erősebb-gyengébb nyomásával juttatod a palettára, illetve kevered a festékkel. Ha szeretsz utazás közben alkotni, érdemes lehet kipróbálnod.

A little guide to paintbrushes - watercolor techniques

Itt találsz egy másik leírást arról, hogy melyik ecsetet mire használhatod.

Szőrszálhasogatás…

Miután eldöntötted, hogy milyen formájú ecsetet vennél, a következő dolog, amit figyelembe kell venned, az ecset szőre. Amire figyelned kell: a méret – erről lentebb írok – a minőség, a rugalmasság és persze az ár. A megfelelő méret kiválasztása után fontos szempont, hogy az ecset képes legyen elegendő pigmentet és/vagy vizet hordozni, illetve minél tovább megőrizze az alakját.

A profik sokszor az állatszőrből készült ecseteket részesítik előnyben, amelyekre – nem meglepő módon – rengeteg pénzt el lehet költeni, és amelyek általában nagyobb pigmenthordozó képességgel és rugalmassággal rendelkeznek. Az állatszőr ecsetek közül is a cobolyecset a legfinomabb, de akvarellhez a mókus-, ökör-, és kecskeszőrből is készül ecset.

Fontos megjegyezni, hogy ma már némely szintetikus ecset használata is nagyon szép eredményre vezet – sokkal olcsóbban. Ezek általában nejlonból vagy poliészterből készülnek, és általában szépen tartják a formájukat, még ha nem is bírják olyan sokáig, mint az állatszőr ecsetek. Sajnos a szintetikus ecsetek minősége nagyon változó, így érdemes több márkát kipróbálni. Nálam a Da Vinci például bevált.

Bizonyos gyártók egyébként olyan ecsetet is készítenek, amelyekben cobolyszőrt szintetikus szálakkal kevernek, így ezek olcsóbbak, mint a tiszta coboly, mégis nagyon jól használhatóak (állítólag… még nem próbáltam).

A little guide to paintbrushes - watercolor techniques

Kép forrása: Creative Bloq

A méret a lényeg?

Ecsetvásárláskor mindig vedd figyelembe az ecset méretét. A dolog egyszerűnek tűnik, az ecseteket 0-tól felfele számozzák, ami az ecset szélességét jelöli. A dolog azonban trükkösebb, mint gondolnád, mert az ecsetek méretezése márkától függően teljesen egyéni. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos márka 8-as ecsete lehet, hogy vastagabb, mint a másik márka 10-es ecsete. Egyedül a lapos ecseteknél láthatsz logikát, itt legtöbbször a befogás szélessége mm-ben adja az ecset számát – de ez sem törvényszerű.

Nem számozzák, de fontos tényező a szőr hossza is. Alapvetően ki kell tapasztalnod, hogy a hosszabb vagy rövidebb szőrű ecset áll jobban kézre neked, a kérdés itt inkább a rugalmasság: ha hátrahajtod a szálakat, mennyire és milyen gyorsan veszi fel újra az ecset az eredeti formáját.

Az sem mellékes, hogy milyen tömött az ecset sörte része. Minél dúsabb szőrzettel rendelkezik az ecseted, annál több vizet/pigmented tud hordozni.

Ha csak nem vagy nagyon tapasztalt, mindig egy kicsit nagyobb ecsetet válassz, mint amiről azt gondolod, hogy szükséged van rá. A nagyobb ecset több vizet képes hordozni, emiatt sokkal egyenletesebb felületeket lehet festeni vele – minél többször kell ugyanis vízbe és festékbe mártanod az ecsetet, annál többször kell ugyanazt a víz-festék arányt eltalálnod, ami szinte lehetetlen. Ezért minél nagyobb felületet tudsz egy körben megfesteni, annál esélyesebb, hogy egyenletes lesz a felület.

Ecsetvédelem

Bár az ecsetek élettartama az állatszőrök esetében hosszabb, azért te magad is hozzájárulhatsz az ecseteid védelméhez, így akár a szintetikus ecseteket is évekig használhatod (értelemszerűen a használat intenzitásától függően). Az alábbiak szerint védem az ecseteimet én:

Először is még véletlenül se hagyd vízben ázni az ecsetet. Egyrészt ilyenkor a szőrszálakra terhelődik az ecset teljes súlya, ami majdnem biztosan deformálja az ecset hegyét, másrészt a lakk, amellyel az ecset nyelét lekenik, beleoldódhat a vízbe.

Ez arra az esetre is igaz, ha túl mélyen mártod a vízbe az ecsetet, amikor kimosod. Csak az ecset szőrét akarod megtisztítani, minek akkor beáztatni az egészet?

Festés után vízszintesen hagyd száradni az ecsetet. Ha fejjel felfelé egy pohárba teszed, akkor a maradék víz a fémpánton keresztül lecsurog, és esetleg az ecset nyele fogja felszívni. Ettől megdagad, a fémpánt kilazul, majd mikor a fa nyél kiszáradt, a fém pánt az ecset fejével együtt leesik.

Ha már biztos vagy benne, hogy megszáradt, akkor nyugodtan állítsd az ecseteidet pohárba fejjel felfelé. A lényeg, hogy semmi ne piszkálja vagy deformálja az ecset szőrszálait.

Ha szállítanád az ecsetet, használj valamilyen kupakot. Egy időben ehhez hasonló művésztartóban hordoztam az ecseteimet, aminek teljes katasztrófa lett a vége – feltételezhetően ezt nem ilyen finom ecsetekhez találták ki. Ha művészellátóban veszel ecsetet, gyakran adnak hozzá kis műanyag kupakot, de ha mégsem, a vékonyabb ecseteidet egy szívószállal is megóvhatod, ahogy a kreatív utazókészletben is tettem.

A little guide to paintbrushes - watercolor techniques

Így válassz

Összegzésként néhány pontban arról, hogyan is válassz ecsetet, ha a művészellátóban zavarba ejtő kérdéseket tesz fel az eladó:

  • mindig gondold át, milyen technikát használsz, és ehhez milyen ecset passzol
  • mindig válaszd a lehető legnagyobb ecsetet, amivel még képes vagy létrehozni a kívánt részletességet
  • próbálj ki több márkát, nem feltétlenül a legdrágább ecset lesz a legjobb.
  • ne légy „ecsetsznob”, ne ragaszkodj feltétlen az állatszőr ecsethez. Próbáld ki, neked mi válik be, a szintetikus is elég lehet a céljaid eléréséhez.
  • művészellátóban vásárolj, ne sima papírboltban, ha csak nem tudod pontosan, hogy mit szeretnél. Ott nagyobb eséllyel találsz jó minőségű, de nem csillagászati árú ecsetet.
  • az ecset mindig egyéni preferencia. Ami nekem bevált, nem biztos, hogy neked is beválik. Kísérletezz!
  • inkább a minőségre, mint a mennyiségre koncentrálj. Kezdetnek egy vékony, egy közepes és egy vastagabb kerek ecset bőven megteszi, amit esetleg kiegészíthetsz egy lapos ecsettel.

A saját tapasztalataimon túl az alábbi oldalakon találtam információt:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7


Comments (4)

  • Eszter Pintér

    június 4, 2021 at 2:47 du.

    Szia!

    Vettem egy 8-as méretű szintetikus, zöld szárú Da Vinci ecsetet, amit te is ajánlasz itt a posztban, mert bevált számodra, de nekem 2 alkalom után szétnyílt a sörtéje, nem tartotta meg a formáját. :(
    Előfordult ilyen esetleg veled is? Tudok valamit rosszul csinálni vele, hogy ez történjen vele?

    Köszönöm, ha lenne időd válaszolni. :)
    Eszter

    1. Imelda

      június 8, 2021 at 12:10 du.

      Szia Eszter! Hát, velem ilyen nem fordult elő, akkor nem is ajánlanám. :( De akkor is elveszti a formáját, ha bevizezed vagy csak szárazon?
      Sajnos minden márkánál bele lehet futni hibás darabokba. Esetleg megpróbálhatod kicserélni ott, ahol vetted, mert ennek nem kellene előfordulnia.
      Hibás használat lehet, ha szőrrel lefelé tárolod pl, vagy benne hagyod állni a festővízben. De ez is inkább egy 8-10 ilyen alkalom után kellene, hogy bármilyen elváltozást okozzon, nem 2 használat után.
      Ha nem cserélik vissza, akkor próbáld meg lekezelni mosogatószerrel, az segíthet. Ebben a videóban mutattam meg, hogy hogyan működik ez: https://youtu.be/0eMp-tFxeWg

  • Nóri

    augusztus 31, 2022 at 12:33 du.

    Szia Orsi!

    Én egy néhány hete-hónapja festegetek zöld nyelű DaVinci ecsetekkel, és egész jól boldogulok velük, viszont van egy visszatérő problémám, ami nem tudom hogy az én bénázásomból ered, vagy az eszköz nem jó, amit használok.
    Sokszor alkalmazom a színes átmenetes háttérre a fekete alakzatok festését, fákat stb., azaz olyan dolgokat, amiket sokszor egészen vékonyan kellene festeni, hogy szép legyen. A nullás vagy kettes ecseteket használom a részletekhez, de állandóan szenvedek vele, mert nem akar fogni. Lehetséges hogy a szőr nem elég hosszú és nem vesz fel elég vizet? Általában a sokadik küzdelem után, mikor már tehetetlenségemben nem tudom eldönteni mi a gond, végül mindig tocsog az ecsetem a festéktől, de mire a papírhoz érinteném nem tudok szép, fűszál szerű vonásokat ejteni, csak félig szakadozó, száraz bumszlikat. Mindegy hogy tartom, mindegy milyen erősen csinálom, veszett fejsze nyele. :D

    Lehet esetleg hogy az ecset rossz és tényleg vékony, de hosszabb szőrű kellene? Vagy a festék? Vagy a technikám?
    Szeretném kikérni a véleményedet, mielőtt anyagi csődbe juttatnám magam ezer cucc megvásárlásával. :)

    Köszönöm a segítséget előre is! :)
    Üdv:
    Nóri

    1. Imelda

      szeptember 3, 2022 at 2:50 du.

      Szia Nóri! A száraz-szakadozott vonal mindig a kevés víztől olyan. Nem igazán gondolom, hogy az ecsettel lenne a gond, ezeket a zöld nyelű da vinci ecseteket használjuk a workshopokon is, és eddig nem merült fel, hogy ne tudna elég vizet felvenni. Alapvetően nem a festéktől kell tocsognia az ecsetnek, hanem a víztől. :) Én lehet úgy gyakorolnék, hogy megnézném, mi a max vízmennyiség, amit fel tud vinni a lapra az ecset. Csak mártsd bele a vízbe, ne itasd le, simogass egyet a festékkorong tetjén (ne körözz benne, tényleg csak egyszer simítsd meg!) és nézd meg, milyen lesz ez a lapon. Utána lehet kísérletezni kevesebb vízzel úgy, hogy a vízbe mártott ecsetet EGYSZER leitatod a pohár szélén, aztán megint rá a korongra és utána a papírra. Ha túl sok a víz, megpróbálhatod többször leitatni a vizes poharad szélén, de ne papírtörlővel, mert az nagyon erősen kiszívja a vizet az ecsetből. Próbáld meg ezeket a gyakorlatokat úgy csinálni, hogy nem „valamit” festesz, csak pacázol, mert akkor nincsenek elvárásaid, hogy milyennek kellene lennie a képnek, és bátrabb vagy. Remélem, ez kicsit segít.

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek