Barion Pixel

Alternatív adventi kalendárium, avagy decemberi kreatív kihívás

Alternative advent calendar - join the December art challenge

Az adventi kalendáriummal szemben mindig is ellentétes érzelmekkel viseltettem: egyrészt nagyon izgalmas dolog minden nap kinyitni valami kis csomagot, és így napról napra készülni az ünnepre, másrészt viszont ki nem állhatom a fölösleges csetreszeket – márpedig 24 darab értelmes, kisméretű cuccot összehalászni nem kis kihívás. Ezen közben az is eszembe jutott, hogy mostanság a világ legnagyobb ajándéka az idő. Idő magadra, a befelé figyelésre, ami így karácsony közeledtével valahogy még tűnékenyebb, mint az év többi hónapjában. Ezért is döntöttem úgy, hogy az idei adventi kalendáriumban minden nap 15 percet adományozok magamnak! 15 percnyi szabad alkotást, megfelelési kényszer nélkül.

Minden napra egy firka

Az ötlet valójában a Sea Lemon nevű Youtube csatornáról származik: a csatorna alkotója, Jennifer rendszeresen tart havi firkálós kihívást, amelyben egy nagy lapot 30/31 kis kockára oszt fel, majd minden nap rajzol bele valamilyen kis ábrát. Ezekhez a havi kihívásokhoz már több ezren csatlakoztak, talán nem is ok nélkül: egy ilyen apró felületre rajzolni tényleg csak pár percet vesz igénybe, miközben a kreativitásod szép csöndben növöget, és a napi stressztől is megszabadulsz – egy részétől legalábbis biztosan.

Alternative advent calendar - join the December art challenge

Alternatív kalendárium – avagy decemberi kreatív kihívás

A nyári ismétlődő mintás kihívás sikerén felbuzdulva úgy döntöttem tehát, hogy ezen gondolatmenet mentén felosztok egy lapot 24 parcellára, majd minden egyes karácsonyváró napon rajzolok bele valamilyen adventi, vagy legalább téli tematikájú szösszenetet. Az A4-es lap végül túl kicsinek bizonyult (azért bélyeg méretben nem tudok dolgozni, még ha szeretek is kicsiben alkotni), így két lapra készült a kalendárium, amelyben minden kis kockához tartozik egy tematika: pingvin, hóember, stb.

Hogy lesz rá időm?!

Ami azt illeti, ezen a ponton kissé pánikban vagyok. A nyári egyhetes kihívás után 24 napon át folyamatosan rajzolni biztosan nem lesz egyszerű – főleg egy ilyen sűrű időszakban, amilyen mostanában az élet errefelé, mégis úgy döntöttem: hajrá. Ez itt most nem arról szól, hogy gyönyörű legyen (bár gyúrni fogok rá), sem arról, hogy stílusgyakorlat legyen, inkább arról, hogy az alkotás még szervesebben beépüljön a mindennapi életbe, és hogy kevesebb hűhót csapjak az alkotás körül. Csak 10 perc, és már kész is.

Alternative advent calendar - join the December art challenge

Csatlakozz Te is!

Megtetszett az ötlet? Te is csatlakozhatsz hozzám. Ha nincs kedved magadnak kitalálni a tematikát vagy felrajzolni egy papírra a naptárt, csak kukkants be a blogkönyvtárba: a kalendárium sablonja tematikástul elérhető. A Blogkönyvtár eléréséhez iratkozz fel a hírlevélre, vagy ha már feliratkoztál, keresd a jelszót az utolsó hírlevél alján! Ha csatlakozol, ne felejtsd el megosztani a bejegyzésedet #kreativkihivas hashtaggel a Facebookon vagy Instagramon, illetve csatlakozz hozzánk a Facebook eseményen is!

Alternative advent calendar - join the December art challenge

Fogalmam sincs, tudom-e tartani majd az iramot, de ha nem, akkor sincs pánik. Akkor szép nyugodtan elmondhatom: ez most nem fért bele. Ha pedig mégis belefér, akkor a kreatív izmaim megint tovább szálkásodtak. Akartok együtt gyúrni? :)


Comments (8)

 • Vica

  november 21, 2017 at 10:54 de.

  Én most csatlakoztam idén egy MosiMikulás nevű ajándékozáshoz. (Gyerkőc popóján mosható pelenka van, innen a Mosi)
  Oda most az alábbi ajándék készült a tökrajzos posztod alapján (amúgy jó nehéz hungarocellre rajzolni)
  Hmm. Telóról ide nem tudom bemásolni. Mindjárt küldöm másképp.

  1. Imelda

   november 21, 2017 at 11:36 de.

   Szuper lett, Vica! :) Hungarocellre még sosem próbáltam dolgozni, de biztos megvan a maga technikája. Ideszúrom a képedet, hogy a többiek is lássák:

 • nleni

  november 21, 2017 at 11:28 de.

  Nyári kihívás megvolt. Lett festék, ecset, papír, mert lett ihlet :) Köszönet érte! Azt hiszem ismét csatlakozok a kihíváshoz.

  1. Imelda

   november 21, 2017 at 11:34 de.

   Juhúú, várunk szeretettel! <3

 • Kinga

  november 21, 2017 at 12:00 du.

  Húha, ez szuper! *máris tölti le*

  1. Imelda

   november 24, 2017 at 10:00 de.

   Dejóóó, várunk! :D

 • Brigi

  november 21, 2017 at 9:46 du.

  Ez de klassz ötlet! Mindenképp csatlakozom, még ha nem is biztos, hogy napi szinten lesz rá időm. Egyébként szerintem később bepótolni, vagy ráérősebb napokon előre dolgozni sem nagy csalás. Tegye fel a kezét, aki még sosem csent ki csokoládét hamarabb az adventi naptárból… :)

  1. Imelda

   november 24, 2017 at 9:59 de.

   Hát, csokit azt nem, de ilyen kihívásban már dolgoztam előre-hátra én is. Nem csalás szerintem :)

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek