Barion Pixel
Blog post

Kipróbáltam #8 – Tombow ecsetfilc

Az ecsetfilc tipikusan az az eszköz, amiről a mezei kreatívnak a kalligráfia ugrik be. Felfelé vékony, lefelé vastag vonal. Ugyanakkor a vízzel együttműködő ecsetfilcet akár akvarellként is használhatod. Most kipróbáltam, mit tudnak az ecsetfilcek.

Mi is ez, és hogyan működik?

Ha még nem fogtál ecsetfilcet, leginkább úgy tudod elképzelni, mint egy filctoll és egy ecset hibridjét (minő meglepetés!): a filc hegye rugalmas, így nyomás hatására meggörbül a papíron, akár egy ecset.

A víz alapú ecsetfilcek esetén ugyanaz az elgondolás, mint az akvarellceruzánál: felfested/rajzolod a mintát, majd vizes ecsettel feloldod a festéket a papíron, ezzel aktiválod a pigmenteket, és már el is érted az akvarelles hatást.

Using Tombow brush pens as watercolor | experimenting

Bár az ecsetfilc a szivárvány minden árnyalatában kapható, számomra mindig kardinális kérdés a színkeverés. Az ecsetfilcnél erre két lehetőséged van:

  • ha a papíron keversz, akkor felviszed a felületre az összes keverni kívánt színt, majd ahogy a vizes ecsettel feloldod a pigmentet, a színek összekeverednek. Ennek a nehézsége egyrészt abban rejlik, hogy pontosan tisztában kell lenned, mit mivel keversz, mert a végső képeden kísérletezel, másrészt abban, hogy nehéz befolyásolni, sötét vagy világos lesz-e a tónus.
  • a másik lehetőség, hogy valamilyen műanyag/porcelán felületen kevered a színeket, akár a klasszikus akvarellnél. Ilyenkor gyakorlatilag „beszínezed” a palettádat, és onnan ecsettel veszed fel a festéket és kevered a színt. Ez a módszer kísértetiesen hasonlít az akvarell festéshez, ugyanakkor egy menetben viszonylag kevés pigmentet tudsz a palettára tenni, így gyakran kell ismételni a folyamatot. Világosabb színek festéséhez viszont ideális.

Using Tombow brush pens as watercolor | experimenting

A színeket egyébként egyesével válogattam össze. A színválasztásnál kifejezetten élénk színeket kerestem, mert élénkből tompa színt keverni bármikor lehet, fordítva azonban ez nem ilyen egyszerű. Éppen ezért a sötétítés-világosítás kérdése ugyanolyan lényeges volt, mint a színkeverés. Ahogy vízzel kevered a papíron lévő festéket, az valamennyit mindig világosodik, igazán pasztell színeket azonban inkább a fentebb említett palettán keverős módszerrel tudsz elérni (vagy értelemszerűen ha eleve pasztell árnyalatú filcet vásárolsz).

Bár nem egészen fedőfesték, az ecsetfilcekben lévő festéket nem lehet olyan szépen rétegezni, mint az akvarellt.

Using Tombow brush pens as watercolor | experimenting

Mit, hol, mennyiért?

A filcek a rajzshop.hu boltjából származnak, ahol darabonként (1.190 Ft/db) és készletben is kaphatóak. Én alapvetően jobban szeretem színenként összeválogatni a palettámat, de ha készletben vásárolsz, akkor is érdemes odafigyelned arra, hogy az egyes színek mennyire működnek jól egymással (például erre beruháznék, de erre nem).

Mennyi időbe telik ezzel dolgozni?

Alapvetően se nem gyorsabb, se nem lassabb, mint egy sima akvarell festés, inkább csak más. A száradási idő leginkább attól függ, mennyi vizet használsz és hány rétegben dolgozol.

Ilyennek találtam

Bár még tartogat kihívásokat, nagyon izgalmas új technikát találtam az ecsetfilcekben. Az akvarellt sosem fogja helyettesíteni, és még jó sok óra gyakorlást igényel, hogy teljes kontrollom legyen az eszköz felett, de az első élmények voltak olyan pozitívak, hogy folytassam a kísérletezést.

Te kipróbáltad már az ecsetfilceket? Ha igen, ne felejtsd el megírni a tapasztalataidat itt a poszt alatt!

Bár a cikk nem a filcekért cserébe íródott (így nem minősül szponzorált tartalomnak), mindazonáltal szeretném megköszönni a rajzshop.hu webshopnak, hogy kipróbálhattam a filceket. Érdemes benézni, szuper eszközöket találsz a boltjukban.

Using Tombow brush pens as watercolor | experimenting

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek