Barion Pixel
Blog post

Festés lépésről lépésre: negatív festés

Az akvarell szépsége, mélysége szinte mindig az egymás feletti festékrétegek átlátszóságából adódik. De vajon hogyan érhetjük el ezt a légies hatást? Pár hónapja sikerült feltörni ezt a kemény, amikor Katona Hanga csodás Instagramján találkoztam a negatív festés fogalmával.

A negatív festés alapvetően arra az örök érvényű igazságra épül, hogy az akvarellben általában a világos színektől haladunk a sötétek felé. Ezt a technikát tanulhatod meg, ha végigfested velem ezt a házsort. Ez a tutorial videó formában is elkészült, ha szívesebben tanulsz így, nézd a youtube-on.

Amire szükséged van:

  • akvarellpapír (lehetőleg minél vastagabb, nekem ez most egy A5 méretű 300g/m2-es lap)
  • akvarell vagy anilines vízfesték
  • egy vastagabb, hegyes végű ecset
  • műanyag vagy porcelán tányér a színkeveréshez (használhatod a festékpalettád tetejét is)
  • víz
  • maszkoló szalag (nálam az OBI-ban kapható Thesát láthatod)
  • ceruza és radír

Negative painting - city illustration - a step by step watercolor tutorial

0. lépés – előkészületek

Skicceld fel a házak vonalát minél halványabban, majd feszítsd fel a papírt. A papírfeszítésről ebben a bejegyzésben írtam bővebben. Ha csak nem nagyon vékony papírt használsz, akkor elég, ha körben leragasztod a papír szélét. Ez nem csak a hullámosodástól véd (valamennyire), hanem egy egységes keretet is ad majd a kész képnek.

1. lépés – az első réteg festék

Ha kész vagy a feszítéssel, vizezd be az ecsetedet (jó bőven), és kend át tiszta vízzel az egész lapot. Ha már kellemesen tocsog, pöttyints a vízbe néhány színfoltot, majd hagyd szétfutni a lapon. Ha nem vagy elégedett, az ecseteddel tudod terelni, hogy merre haladjanak a pigmentek. Ez egyébként az úgynevezett nedvesre nedves technika.

Nagyon ügyelj rá, hogy az első réteged minél halványabb legyen. Ha azonnal töményen dolgozol, nem lesz hova sötétíteni a hátsó rétegeket. Az akvarellt úgy tudod világosítani, hogy több vizet keversz ugyanannyi pigmenthez.

Negative painting - city illustration - a step by step watercolor tutorial

2. lépés – várakozzunk!

A negatív festés talán legnehezebb – de egyben legfontosabb – eleme, hogy megvárd, amíg egy réteg festék megszárad. Ha úgy állsz neki a következő rétegnek, hogy az előző még nedves, akkor elveszíted a kontúrjaidat.

Ha már száraznak tűnik a kép, a papír még mindig átverhet. Úgy tudsz túljárni az eszén, hogy ráhelyezed a tenyeredet a látszólag száraz felületre, és ha hidegnek érzed, akkor még nem egészen száraz.

Ha nincs türelmed kivárni, ameddig megszárad a festékréteg, akkor addig csinálhatsz mást, vagy használhatsz hajszárítót. Ebben az esetben minél messzebbről fújd a levegőt, különben a vízzel együtt a festéket is odébb tudod fújni (ami ebben az esetben nem katasztrófa, de azért jó, ha tudod).

Negative painting - city illustration - a step by step watercolor tutorial

3. lépés – a második réteg festék

Ha biztos vagy benne, hogy megszáradt az első réteg, akkor nekieshetsz a második rétegnek. Ebben a lépésben nagyjából ugyanazt kell tenned, mint az előzőben, azzal a különbséggel, hogy alul nem a papír széléig vizezed a lapot, hanem megfested vízzel az első sornyi ház kontúrját.

Itt már dolgozhatsz egy kicsit sötétebben, de még mindig nem kell nagyon sok pigmentet használnod. Ahogyan az egyes rétegek egymásra kerülnek, a dupla-tripla rétegek akkor is sötétebbek lesznek, ha nem tunkolod tele az ecsetedet pigmenttel.

A hegyes, kerek ecset előnye, hogy viszonylag sok vizet és festéket tud tárolni, míg a hegynek köszönhetően a kisebb részleteket is pontosan tudod megfesteni, mint amilyen például a házak kontúrja.

Negative painting - city illustration - a step by step watercolor tutorial

4. lépés – ismételd a folyamatot

Most már érted a negatív festés lényegét, csupán annyi a dolgod, hogy ismételd a fenti lépéseket.

A színeket mindig keverve alkalmazd, különben nagyon harsány eredményekre juthatsz. Dolgozhatsz monokrómban (pl. csak kékek), de nem kell félned a különböző színek összemosásától sem, nálam például a sárga, a lila és türkizkék színek dominálnak.

Az utolsó lépés, hogy finoman visszaszeded a maszkolószalagot.

Negative painting - city illustration - a step by step watercolor tutorial

Negative painting - city illustration - a step by step watercolor tutorial

Ha misztikus, téli hangulatra törekszel, akár meg is fordíthatod a sorrendet: kezdhetsz a hátsó házakkal, előre haladva egyre sötétebb színekkel dolgozva. Ezzel a technikával készíthetsz ködbe burkolózó erdőt, hegyeket is.

Ha elkészíted a képet, oszd meg az Instagramon vagy a Facebookon, és jelölj be rajta, hogy lássam! @imeldagreens néven megtalálsz. Ha szívesen tanulnál a negatív festés technikájáról az akvarellben, a negatív festés online kurzusomon ennél még részletesebben is beleláthatsz ebbe a technikába.

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek