Barion Pixel
Blog post

3+1 dolog, amit meg kell tanulnod, mielőtt akvarell művész lesz belőled

Ha szeretsz játszani, kísérletezni a festékkel, de komolyabb céljaid nincsenek a festéssel, mint hogy kikapcsolj, akkor ez a poszt nem neked szól. Ha azonban fejlődni szeretnél, eggyel magasabb szintre emelnéd az akvarell tudásodat – még ha nem is ebből akarsz megélni – akkor érdemes tovább olvasnod.

Egy komolyabb akvarellkép mögött ugyanis nem kizárólag gyakorlás áll – bár ez kétségkívül nagyban hozzájárul a sikerhez. Persze ismerünk egy-két olyan művészt, akik fittyet hánynak az alábbi ismeretekre, a legtöbben azonban mégis azon földi halandók közé tartozunk, akik nem igen tudják megspórolni maguknak ezt a tudást.

1: Rajztudás

A szomorú igazság, hogy a rajztanulást aligha spórolhatod meg, ha komolyabban foglalkoznál akvarell festéssel. Ha képes vagy látvány után pontosan rajzolni, ismered a perspektíva szabályait és jó az arányérzéked, akkor ez a tudás még úgy is hasznodra válik, ha nem realisztikus stílusban festesz. Ezt pedig nem ecsettel a kezedben tanulod.

Ha kezdő rajz tanfolyamra jelentkezel, nem véletlenül csak ceruzával kell felszerelkezned. A ceruza az a puritán eszköz, ami – még ha nem is okoz mindenkinek túl sok örömet – nem engedi, hogy elkalandozzon a figyelmed a formákról, arányokról, tónusokról.

A színek és az akvarell technika ismerete csak egy következő lépés lesz. Persze nem gond, ha már barátságban vagy a technikával, és tudod, hogy milyen vízmennyiség mit okoz a lapon, de ez a rajztudáshoz puszta kiegészítő elem.

Ezt teheted kezdőként: ha nincs kapacitásod elmenni egy rajz tanfolyamra, tanulj online, és/vagy rajzolj le minél több tárgyat a környezetedben: a reggeli kávétól kezdve a kedvenc szobanövényedig. Nagyon sok hasznos információt találsz Proko youtube csatornáján (angolul).

2: Színismeret

Az akvarell festés a tulajdonképpen nem más, mint víz –és színismeret. Ha hónapokon, éveken keresztül kevergeted a színeket, előbb-utóbb magadtól s ráérzel, hogy mi az, ami megfelel az ízlésednek, de bőven felgyorsíthatod a folyamatot, ha kicsit elmerülsz a színtanban. Hiába kapható ma már a szivárvány minden árnyalata a művészellátókban, ha nem érted a színek egymásra gyakorolt hatását, addig csak játszadozol a festékkel.

Ha már tisztában vagy tónusok és formák viszonyaival, elkezdhetsz kísérletezni a színekkel. Hogyan tudod lefordítani a valóságot színekre? Mennyire pontos a színlátásod?

Ha kis színismereti gyorstalpalóra vágysz, a zöld színek keveréséről készítettem egy videót, ha pedig mélyebben elmerülnél a színtanban, Johannes Itten könyvét ajánlom.

Ezt teheted kezdőként: Próbálj meg lefesteni egy tárgyat otthon. Ezután készíts róla egy fotót, töltsd fel a számítógépedre és nyisd meg Paintben. A pipetta eszközzel ki tudod jelölni, hogy az adott felületen milyen színt látsz, és ezt össze tudod hasonlítani a festett képeddel. Ezzel le tudod ellenőrizni, mennyire pontos a színlátásod.

3: Anyagismeret

Hiába tudsz pontosan rajzolni, és van pompás színismereted (akár elméletben, akár gyakorlatban, más technikákkal), ha nem a megfelelő anyagokat választod, sosem fogsz jó akvarellképeket készíteni. Szerencsére ez az a tudás, amit a legkönnyebben magadra szedhetsz az internet világában. Az akvarell papírokról és ecsetekről írtam már bővebben, ezek adhatnak egy kiindulási alapot, a festékekről pedig mindent megtudhatsz ebből a videóból.

Ezt teheted kezdőként: Igyekezz minél többféle anyagot végigpróbálni minél több művészellátóból, de maradj a lehetőségeid határain belül. Nem attól lesz belőled művész, hogy szekrényeket töltesz meg festékekkel meg ecsetekkel.

+1: Gyakorlás minden mennyiségen

Elméletben tudni a fentieket nagyon hasznos, de a gyakorlásnál nincs jobb tanár. Kísérletezz bátran, és ne aggódj, ha elrontod. Az első időkben nem annyira a minőség, mint a mennyiség a lényeg: minél többet festesz, annál több tapasztalatot gyűjtesz arról, hogy viselkedik ez a nagyon szeszélyes(nek tűnő) médium. Akár másolhatsz is (az etika határain belül), így van összehasonlítási alapod.

 

Talán kétségbeejtőnek tűnik, hogy ennyi mindenre oda kell figyelned, de ne feledd: nincs olyan, hogy valaki egyik napról a másikra sikeres lesz. Az idő és a sok energia befektetés meghozza a gyümölcsét, ebben biztos lehetsz!

Neked van, ami hiányzik ezek közül? Melyikben szeretnél leginkább fejlődni?

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek