Barion Pixel
Blog post

7 Harry Potter borító, ami egy grafikust is kielégít

Harry Potter rajongóként és grafikusként mindig is bosszantottak kicsit a HP-borítók. Az első kiadásos könyvborítók számomra valahogy sosem hozták azt a varázslatos – és a végén már elég sötét hatást, amit Rowling irománya rám gyakorolt.

Azóta már kijött néhány borító, amivel boldogabb vagyok, de nagyon sok grafikus akadt világszerte, aki magáénak érezte a feladatot, és alkotott a könyvekhez új borítót. Ezek közül néhány meg is jelent, a többi „portfólió projekt” maradt.

A mai gyűjtés érdekessége, hogy minden grafikus más szemmel közelítette meg ezt a sorozatot. Van köztük olyan, aki az eredeti borítókhoz hasonlóan a mesét látta a történetben, de olyan is akad, aki a komolyabb mondanivalót fogta meg a Harry Potter témában, és olyan is, aki művészi szemmel közelített a sorozathoz.

Nagy Kincső

Mindjárt egy magyar példával állnék elő. Kincső diplomamunkát faragott a Harry Potter sorozatból, és valami egészen különleges összeállítást alkotott. Az ő tervében nem csak a borítók az egyedülállók, hanem a belső illusztrciókat is érdemes megnézni. A 2014-ben készült munka sajnos nem lett sorozatgyártott termék, de grafika/illusztráció iránt érdeklődőknek érdemes az összes képet végignézegetni és Kincső szavait is elolvasni a tervről ITT.

Harry Potter covers that please a graphic designer - Nagy Kincső
Harry Potter covers that please a graphic designer - Nagy Kincső

További képeket találtok a belső illusztrációkról Kincső Behance oldalán.

Andrew Davidson

A Bloomsbury kiadónál jelenleg futó „adult” Harry Potter borítók nagy kedvenceim. Imádom, ahogy a régi hangulatú, elképesztően részletes fametszetek keverednek a színes, modern fontokkal. Külön érdekesség, hogy a puha borítón ugyanezek a metszetek színes hátteret kaptak.

Andrew Davidson munkáira egyébként érdemes külön is rákeresni, az elképesztő fametszetek mellett a festményei is nagyon izgalmasak.

Harry Potter covers that please a graphic designer - Andrew Davidson

Rachael Lancester

Egy újabb minimalista megközelítés, ami terülőmintákkal operál. Ezekkel a borítókkal valójában több időt lehet eltölteni, mint amit első ránézésre gondolhatsz. Ha veszed a fáradtságot, hogy kibogarászd a mintákat, láthatod, hogy az összes különböző és az adott könyvre jellemző tárgyakból, élőlényekből épül fel. Bár a színek egy kicsit az egyéni preferncia körébe tartoznak, Rachael-nek abban mindenképp igaza volt, hogy az utolsó két könyv hangulata a legsötétebb.

Részletesebben meg tudod nézni a könyvborítókat Rachael Behance oldalán.

Harry Potter covers that please a graphic designer - Rachael Lancaster

Juniper Books

A Juniper Books keze alatt készült dizájn határozottan a könyvek sorozatiságára koncentrált, úgy tűnik, az egyes borítók kisebb hangsúlyt kaptak, mint a gerincek mentén végigfutó minta. (Ahogyan ez a többi könyvükre is igaz). Ugyanakkor mégis tetszik ez a letisztult arculat, ami a komolyabb és a játékosabb hangulatot is megmutatja a Harry Potter könyvekből.

A Juniper Books egyébként több Harry Potter változattal is előrukkolt, úgyhogy ha tetszik ez a könyvgerinc-koncepció, akkor esetleg érdemes megnézned a többit is.

Harry Potter covers that please a graphic designer - Juniper Books
Harry Potter covers that please a graphic designer - Juniper Books

Minimal Planets

Személyes kedvencem a Minimal Planets néven alkotó művész, Eva

borítógyűjteménye. Ilyen letisztult arculattal csak az igazi klasszikusokat szokás ellátni, ami részemről maximálisan illik a HP-re. Mind a grafika, mind a tipográfia hozza azt a komolyságot, ami – minden kiadói rejtegetés ellenére – igenis megjelenik ebben a könyvsorozatban.

Ezek tulajdonképpen olyan borítólapok, amiket meg tudsz rendelni és rá tudsz hajtogatni a már meglévő könyveidre. Az Etsy-n keresztül meg tudod rendelni, és az egyedi méreteket el tudod küldeni az alkotónak, aki aztán a megfelelő méretben legyártja a borítót – a belső borítóra pedig még a neved is rákerül.

Harry Potter covers that please a graphic designer - Minimal Planets
Harry Potter covers that please a graphic designer - Minimal Planets
Harry Potter covers that please a graphic designer - Minimal Planets

Köszönöm Evanak, hogy küldött nekem a borítókból, csodálatosak.

Olly Moss

Ez a sorozat első sorban nem is könyvborítónak, hanem plakátnak készült, mégis beletettem ebbe a gyűjtésbe, mert akár könyvborítóként is működhetne. Olly Moss egyébként könyvborítót is tervezett a Harry Potterhez (a portfóliójában könnyen megtalálhatod), de ezek a plakátok olyan erős hangulatiságot hoznak, hogy számomra izgalmasabbnak tűntek, mint az eredeti borítók.

Harry Potter covers that please a graphic designer - Olly Moss

Natalie Andrewson

Utoljára egy játékos, kicsit bolondos összhatású gyűjtemény maradt, ami bár üzenetében hasonlít az első kiadású borítókra, mégis sokkal modernebb formanyelvvel dolgozik. Natalie Andrewson munkái egyébként szintén plakátnak készültek, de könyvborítóként is jól tudnának működni. Ezek a borítók egyébként printként is megvásárolhatók.

Harry Potter covers that please a graphic designer - Natalie Andrewson

Ők tehát az én személyes kedvenceim. Ha találsz még olyan Harry Potter grafikát az interneten, ami nagyon megfog, ne felejtsd el megosztani velünk kommentben!

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek