Könyvajánló – In and out of the garden

in_out_of_the_garden0_hu.jpg

Ebbe a könyvbe egy németországi antikváriumban botlottam bele (a kávéfolttal a címlapon), és ahogy kézbe fogtam, azonnal felkeltette a birtoklási vágyamat. Kicsit talán bizarrul hangzik: egy angol könyv egy német antikváriumból, de ahhoz, hogy élvezettel lapozgassuk ezt a gyöngyszemet, nemhogy idegen nyelven nem kell tudni, de még olvasni sem feltétlenül. Ez ugyanis egy képeskönyv!

in_out_of_the_garden4

Az 1981-ben megjelent In and out of the garden alkotója, Sara Midda egy angol illusztrátor, aki vidám festményeivel a vidéki angol kertek báját mutatja meg ebben a könyvben. Vízfestékkel, sok pasztell színnel dolgozik, kisebb és nagyobb rajzait kézzel írt (festett) szöveg keretezi. Midda ebben a könyvben leginkább a mesekönyvek rajzstílusát ötvözi a botanikai illusztrációval. Minden egyes oldal mögött érezhetjük a gondos tervezőmunkát, az összkép egy nagyon finom, nagyon kedves könyvecske.

in_out_of_the_garden3

in_out_of_the_garden5

A kertet, mint témát minden tekintetben körbejárhatjuk, legyen az virágoskert, veteményes, vagy fűszerkert, az angolul értők pedig nagyra értékelik majd a kertészkedéssel kapcsolatos közmondásokat, melyeket az írónő állítólag a nagymamájától hallott.

Olyan fajta könyvre számítsunk, amellyel leülünk, és órákig elnézegetjük, mert minden egyes lapon felfedezhetünk valamit, amit eddig még nem vettünk észre. Lapozgatás közben azért a nagyító a barátunk lehet, mert a betűk néhol olyan picik, hogy szabad szemmel nehezen olvashatók.

in_out_of_the_garden2

in_out_of_the_garden1

A grafikai minőség mellett a kiadvány is megtette a magáét: a nagyjából 130 oldalas könyvecske kemény kötésben jelent meg, az oldalakat vastagabb, fényes papírra nyomták. Olyan ez, mint amikor egy szép képhez megtaláljuk a tökéletes keretet, a végeredmény olyan gusztusos, hogy legszívesebben beleharapnánk. Az én esetemben a “tűz esetén kimentendő” könyvek listáján magas pozícióban szerepel.

in_out_of_the_garden6

Az In and out of the garden az illusztráció szerelmeseinek éppúgy élmény lehet, mint a nagy kertészeknek, de a lélekben (vagy akár testben) gyermek olvasók sem fogják megvetni. Sara Midda egyébként hasonló stílusban Dél-Franciaországról is írt és rajzolt a South of France című kötetben, újabban pedig a friss ételek, piacok kedvelőit borzongatja meg A bowl of olives című könyvével.

 

 

Ha szívesen értesülnél a további bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre!(Visited 58 times, 1 visits today)

One thought on “Könyvajánló – In and out of the garden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *