Barion Pixel

Természetes festékek – tea és kávé

Natural paints - tea and coffee

Aki döntött már fel vörösboros poharat vagy ette le magát meggyel, az érzékelhette, hogy természet bőven ellátott minket pigmenttel. Egyszerűbben fogalmazva, bizonyos anyagok undok foltot hagynak a textilen. Meg a vásznon. Meg a papíron.

Egy ideje már kacérkodom a gondolattal, hogy kipróbálom, milyen anyagokkal dolgoztak a korábbi festők, és mi lehet például a Tejet öntő lány biológiai képlete, ez a tanulmány azonban még gyerekcipőben jár. Olyannyira gyerekcipőben, hogy egyelőre az óvodánál maradtam, és csak egy kis csésze teával és kávéval tettem kísérletet.

Pingálás kávéval

Ennek a kísérletnek az apropóját egy a konyhaasztalon felejtett és kihűlt csésze espresso adta. Némi kutakodás árán arra is rájöttem, hogy nem találtam fel a spanyolviaszt, kávéval kitűnően lehet festeni, ha nem vagyunk túl faxnisak a színekre.

A kávé semmilyen meglepetéssel nem szolgál: világosbarna nyomot hagy a papíron, a felvitt felületek szélei pedig a száradás során kicsit sötétülnek, ami szép kontrasztot ad az alakzatnak. Alapvetően nincs nagy kontrollunk afelett, hogy mennyi pigment kerül az ecsetre, így a sötétebb felületeket újabb rétegek felvitelével lehet elérni, ami akvarellben gyakorlottak számára nem lesz nagy kihívás, ugyanakkor az új rétegek nehezen moshatók össze az alsókkal.

Feltételezéseim szerint egy espressonál erősebb kávé (azaz több kávé, kevesebb víz) sötétebb nyomot hagy a papíron, ezzel azonban nem kísérleteztem.

Angolosan, teával

A kávé sikerén felbuzdulva tettem egy kísérletet az English Breakfast teámmal is, de ez olyan halovány nyomot hagyott a papíron, mintha csak vízzel festettem volna, hiába ázott a teafű órákig, és hiába tettem nagyon sok teát nagyon kevés vízhez.

Így esett a választás egy gyümölcsös teakeverékre (különösebben nem panaszkodom, az English Breakfast napi szinten fogy nálam, a gyümölcsteákat viszont főleg vendégeknek tartom fenn). Okulva a kávés élményeimből, két teáskanálnyi teafüvet tettem nagyjából fél deci vízhez, és mintegy fél órát hagytam állni a kotyvalékot.

Az eredmény pedig nem maradt el, gyümölcsteával festeni rendkívül izgalmas. A sötétvörös folyadék intenzív rózsaszín nyomot hagy a papíron, ami a száradás folyamán lassan lilára változik. A sötétség itt is a rétegek számától függ.

(A teakeverékben volt: almadarabok, hibiszkusz, csipkebogyó, ananász, papayadarabok, narancshéj, maracuja-granulátum)

Natural paints - tea and coffee

Színkeverés!

Nem lennék igazi festőpalánta, ha nem próbáltam volna ki, hogyan keverhetem össze ezt a két színt. Mivel a kávérétegekből nem volt türelmem kellő mennyiséget felvinni, az alábbi képen a tónusokat egy kis tea hozzáadásával értem el.

Natural paints - tea and coffee

A tea és a kávé akkor keveredik szépen, ha mindkét anyag nedves. Az akvarellel ellentétben a már megszáradt „festék” visszaoldása nem olyan egyszerű feladat, így ha ezekkel az anyagokkal festenél, gyors döntéseket kell hozni – bár a tea és a kávé is jóval lassabban szárad, mint az akvarell.

Ti próbáltatok már természetes anyaggal festeni? Mik voltak a tapasztalataitok?


Comments (4)

  • Luca Gerda – from panka with love

    október 5, 2017 at 5:04 de.

    Óóóó – kávéval már próbálkoztam a wreck this journal okán, és egy kicsit rá is kattantam, hogy milyen tök jó rétegeket festeni vele, de most ki akarom próbálni a teát is, bár én kommersz vagyok, én csak ilyen nem igazi, filteres gyümölcsteákat iszom, remélem, azzal is működik. :) Egyébiránt, megkérdezhetem, hogy a vázlatfüzetedet hol lehetne kapni? Nagyon szeretnék valami hasonlót. :3

    1. Imelda

      október 11, 2017 at 9:45 de.

      Szia Luca! Szerintem a filteres teával is pont ugyanolyan jól működik a dolog, főleg ha kevés vízhez adsz több teafiltert. A posztban szereplő vázlatfüzet ajándék volt, de azt tudom, hogy a Canson készíti, 224 g/m2-es lapokkal. Épp tegnap vettem egy nagyon hasonlót a Green Papírban (Allee), de az Úristen Festek! nevű művészellátóban (József krt. 26) is találsz sok hasonló sketchbookot.

  • Lahara

    április 24, 2020 at 9:22 de.

    Én anno az alkörmös bogyót próbáltam, nagyon szép, élénkrózsaszínt lehet vele festeni, ecettel meg lehet tompítani. Teát inkább csak alapozásra használok ritkán, ha régies hatást akarok elérni, bár egy élet, amíg megszárad.

    1. Imelda

      április 27, 2020 at 9:38 de.

      Nahát, erről az alkörmösről még sosem hallottam, de ki fogom próbálni, nagyon jól hangzik! Köszi az ötletet! :)

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek