Barion Pixel

Kinek kell a folyóírás?

handwriting_hu

Jelenleg egy monitor előtt ülök, és olyan tempóban gépelem ezt a blogbejegyzést a kézírás áldásos hatásairól, hogy füstöl a klaviatúra. Nem mintha egyedül lennék ezzel a tapasztalattal… Némely kutatások riasztó eredményei szerint a kézírás kiveszőben van, Amerika egyes államaiban pedig már nem is oktatnak folyóírást az iskolában. A földgömb túloldalán lassan olyannyira a múlttá válik a kézírás, hogy kezd újra trendivé válni, mint valami ’vintage’ tevékenység. Bizarr, igaz?

Vagy talán nem is annyira… Ahogyan a kézzel készült termékek is egyre népszerűbbek egy 100%-ban gépesített világban, úgy a kézírás jótékony hatása is kezd feltűnni.

Meditálsz, miközben bevásárló listát írsz?

A meditálás valójában nem más, mint koncentrált figyelem. Miközben a kezünkbe vesszük a tollat, érezzük a tinta illatát és a papír textúráját, valójában lelassulunk, így sokkal fókuszáltabb módon írjuk le, hogy „kenyér, tej, sajt”, mintha a telefonunk képernyőjén látnánk viszont a szavakat. A betűk rajzolása ugyanolyan módon stimulálja az agyunkat, mintha valamilyen ismétlődő mintát firkálgatnánk – az, hogy ezek a formák jelentést hordoznak, csupán nyelvünk és kultúránk eredménye.

Csak kreatívan…

Ezek után talán nem meglepő, hogy a fókuszált írás a pihenés mellett a kreativitást is stimulálja. A folyóírásban legalább olyan erőteljesen van jelen az író személy, annak szép- és arányérzéke, mint az üzenet, amit papírra vet. A ma oly népszerű kalligráfiában az írás művészeti megközelítése szinte erőteljesebben van jelen, mint a szöveg, amit elmond. Miért ne tennénk tehát a mindennapi életünk részévé a kézírást?

Így lehet a kézírás a napi rutin része

Engedélyezzük magunknak a luxust, hogy pár másodperccel lassabban rögzítsünk egy-egy gondolatot! A szervezetünk megjutalmazza a lassítást, a legjobb pedig az, hogy miközben írunk, valójában dolgozunk, hasznos dolgot csinálunk, a végén mégis feltöltődünk.

Összegyűjtöttem néhány tippet, amivel újra visszahozhatod a kézírást a mindennapjaidba:

  • Vezess naplót
  • Vezesd a teendőidet egy noteszben ahelyett, hogy a telefonodba pötyögnéd
  • Legyen határidőnaplód vagy hálanaplód
  • Próbálj vízfestékkel, ecsettel írni, így tényleg ráérzel, mit is jelent az: rajzolni a betűket
  • Küldj levelet vagy képeslapot egy barátnak vagy családtagnak
  • Menj be egy papírboltba és inspiráld magad valamilyen szép tollal, notesszal

illustration_calligraphy1_blog

Személyes tapasztalat

A fenti állítások nagy része tudományos kutatásokon alapul, ám a személyes tapasztalataim igazolják őket. Sok külföldi barátommal rendszeresen váltok papír-alapú levelet, amire sokkal lelkesebben válaszolnak, mint egy Facebook-üzenetre. :) Mintegy 15 éve vezetek naplót, kipróbáltam a papír és a digitális változatot is, és egyértelműen állíthatom, hogy a papír alapú nyert. A naplózás gyógyító hatásához nagyban hozzájárul, hogy kézzel, a számítógéptől távol írok tele oldalakat. Nagyon érdekes látni, hogy ha idegesen írni kezdek, micsoda macskakaparás születik, és ahogy telnek az oldalak, egyre kiegyensúlyozottabbá válnak a betűk.

Ti is szoktatok kézzel írni?

Comment (1)

  • 6 ok, amiért akkor is megéri karácsonyi lapot küldeni, ha nincs időd (+ letölthető képeslapok) – IMELDA GREEN'S

    december 9, 2016 at 1:27 du.

    […] Kikapcsolódsz, miközben megírod. A kézírás áldásos hatásairól már korábban is szóltam, az ünnepi cirkusz idején azonban egészen felértékelődik egy kis […]

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek