Barion Pixel

Festés lépésről lépésre – Relax!

Relax watercolour tutorial

A vízfesték-paca olyan, mint a zöld tea: csak jó tulajdonságai vannak. Egy pillanat alatt elkészül, nincs két egyforma, semmilyen tehetség nem szükséges a megfestéséhez, mégis irtó szép végeredmény születik. Én az idei letölthető naptáraimnál már kiéltem magam, de úgy gondoltam, Veletek is megosztom a tapasztalatokat: pacázzatok bátran, szuper érzés!

A „relax” felirat kifejezetten nekem szól, mostanában ugyanis hajlamos vagyok elfelejteni, hogy a munka mellett némi felüdülésre is szükség van, úgyhogy helyettesítsétek bátran, amivel jól esik.

Így készíthettek tehát saját pacás alkotást:

Amire szükséged van:

  • akvarellpapír (a sok víz használata miatt minél vastagabb legyen, nekem A6-os méretű Canson tömb 300g/m2-es papírral)
  • ragasztószalag a papír rögzítésére (nálam kimaradt, mert az akvarelltömböm négy oldalon leragasztott)
  • akvarell vagy anilines vízfesték
  • egy közepes méretű ecset
  • egy kis tányér vagy egy darab papír a színkeveréshez
  • víz
  • tus és tinta
  • ceruza és radír

Relax watercolor tutorial

0. lépés – előkészületek

Ragaszd fel a papírt egy rajztáblára vagy mappára így. Ahogy már írtam, ha vízzel festünk, a papír hajlamos a száradás után meghullámosodni. Ezt úgy előzhetjük meg, ha a papírt 4 oldalán rögzítjük, és csak akkor szedjük vissza a ragasztást, mikor a festék már teljesen megszáradt.

1. lépés – a paca megfestése

Fesd fel a pacád alakját a lapra tiszta vízzel. Elképzelhető, hogy a lap beszívja a vizet, akkor vidd fel újra, a lényeg, hogy a víz „álljon” a lapon.

Relax watercolor tutorial

2. lépés – a színek

Keverj ki 2-3 színt a palettádon, majd pöttyintsd őket a vizes paca szélére – a színek ne érjenek egészen össze. A festék ekkor elkezd „közlekedni” a vízben, és ha a különböző színeket egymáshoz közel engedted a papírra, akkor elkezdenek összefolyni. Ennél kevés szebb látvánnyal találkoztam életemben. :)

tutorial_splash_blog3

3. lépés – kevergesd!

Ha felemeled a tábládat és a festékes papírt jobbra-balra döntöd, akkor módosíthatod, hogy az egyes színek maguktól merre csorognak. Mivel a festék csak a vizes felületen mozog, ezért az eredeti körvonalból a színek nem fognak „kimászni”, hacsak függőlegesig nem döntöd a lapot.

tutorial_splash_blog4


Ezt olvastad már?

Fess téli jelenetet 7 könnyű lépésben
5 perces feladatok, amíg szárad a festék
Így tanulj meg (újra) rajzolni


4. lépés – na még egy kis víz!

Ha egy picit már hagytad száradni a pacádat, fogd az ecsetet és pöttyints még néhány csepp tiszta vizet az alkotásra. Ez újabb mozgolódást indít el a színek között.

tutorial_splash_blog5

5. lépés – a várakozás

Elérkeztünk a legunalmasabb részhez. Rengeteg víz van már a papírodon, aminek most meg kell száradnia – ráadásul itt most hajszárítót sem használhatsz, mert az elfújja a szépen megalkotott kompozíciódat – erre egyébként hajszárító nélkül is számíthatsz: leragasztás ide vagy oda, a papír meghullámosodik, ami viszi magával a festékes vizet is, így a megszáradt kompozíció nem igazán fog hasonlítani arra, amit eredetileg festettél/kigondoltál. Ezen lehet szentségelni, de fel lehet fogni úgy is, hogy kimozdulsz a komfortzónádból, és most az egyszer nem kontrollálod, mi zajlik a papíron.

Egy szó mint száz, a száradás sok idő. A fűtőtestre helyezve az én esetemben 45 percig tartott.

tutorial_splash_blog6

6. lépés – feliratozzunk!

Ha teljesen megszáradt a pacád, már írhatsz is. Nekem még nem megy előrajzolás nélkül a kalligráfia, úgyhogy ceruzát-radírt ragadva alkottam meg a „relax” feliratot, majd ezek után nekiestem tussal. A végső radírozással csak óvatosan, ha nem tökéletesen száraz a tus, tönkreteheted az egész munkát!

tutorial_splash_blog8

tutorial_splash_blog9

És kész vagy!

Ha jártas vagy a digitális szerkesztésben, akkor ezek után beindulhat a végláthatatlan kreatívkodás, de amint látható, ezen tudás hiányában is könnyen lehet kész(nek látszó) alkotásokat gyártani. Remélem, meghoztam a kedveteket egy kis festegetéshez!

Amint elkészült a pacátok, osszátok meg a kommentek között!

tutorial_splash_blog10


Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek