Barion Pixel

Hobby or work? - the difficulty of turning hobby into work

Veled előfordult már az alábbi párbeszéd?

– Mit csináltál a hétvégén?
– Dolgoztam.
– Jaj, szegény. Mit kellett csinálnod?
– Festettem [itt helyettesítheted bármivel, amit szívesen csinálsz, pl. azzal, hogy „blogot írtam, virágot kötöttem, karitatív munkát végeztem”, stb.]
– Jaaa, csak a saját projekteden dolgoztál. *elnéző mosoly*

A fenti esetekben gyakran ripakodok a beszélgetőpartneremre, és hívom fel rá a figyelmét, hogy nem ingyen csinálom. Aztán elgondolkodom rajta, hogy ha ingyen csinálnám, az változtatna-e valamit a dolgon.

Az emberek fejében él egy kép arról, hogy mit is jelent az a szó, hogy „munka”: pénzkereseti forrást (lehetőleg annyit, hogy abból meg is élj), illetve sokszor olyan tevékenységet, amit nem szeretnek csinálni, de valami miatt muszáj.

Hobbiból munka vagy munkából hobbi?

Szögezzük le, hogy fenti eset egy tévképzet. Attól még, hogy valaki élvezi, amit csinál, az munka marad és senki lekicsinylését nem érdemli meg. Ugyanúgy fel kell kelni kora reggel, be kell fejezni időre és el kell számolni a végeredménnyel annak is, aki szereti a munkáját, mint annak, aki utálja.

Azon szerencsések, akik élvezik a munkájukat, két csoportból tevődnek össze. Az egyik az, aki elkezd valahol dolgozni, majd annyira megszereti a munkáját, hogy az a hobbijává válik. A másik esetben egy hobbi az, ami egyre jobban kiforrja magát, és végül az illető munkájává alakul.

A hobbit a munkától sok tekintetben el lehet különíteni, de a pénzkereset nem feltétlenül tartozik ide. Persze abban az esetben, amikor hirtelen megélhetési forrássá válik a hobbi, a nagyvilág azonnal munkaként tekint rá, ám fordított esetben, ha a munkáért nem fizetnek, akkor csak hobbiként van számon tartva – helytelenül.

Jó példa erre Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek írója, aki pályája kezdetén felszolgálóként dolgozott, majd esténként írt, a kiadók éveken át visszautasították a műveit, de ő mégsem degradálta a munkáját hobbinak – arról nem beszélve, hogy íróként tartotta magát számon, nem pedig pincérként.

Mi különbözteti meg a munkát a hobbitól?

Oké, a pénzkeresettől nem válik munkává a hobbi. Na de akkor mitől igen? Egyelőre nekem is szükségem van egy állásra ahhoz, hogy az illusztratív munkáim mellett eltartsam magam, de már van némi személyes tapasztalatom abban, mikor tekintek egy projektre munkaként, és mikor hobbiként. Az első és legfontosabb dolog, hogy te magad munkának tekinted-e, amit csinálsz. Ez nagyon egyszerűnek hangzik, de arról van szó, hogy szabsz-e magadnak határidőkhöz kötött célokat, vannak-e ellenőrizhető eredményeid, illetve van-e stratégiád a céljaid megvalósítására.

A munkáját az ember akkor is végzi, amikor épp nincs kedve hozzá, nem motivált vagy inspirált. Az én hobbim a balett, ami jelenleg épp parkolópályán van, mert nem tudok rá időt szakítani, de ettől még ugyanúgy visszatérhetek hozzá pár hónap múlva.

Személyes tapasztalatom szerint a hobbit a munkától a szemlélet, a határidők, illetve az inspiráció hiányában is folytatódó tevékenység különbözteti meg.

Mi történik, ha tényleg a munkáddá válik?

Valahol mélyen mindenki arról álmodik, hogy a munkája és a hobbija egy és ugyanazon tevékenység legyen, ez azonban nehezebb, mint gondolnád – és itt most nem egy saját vállalkozás üzleti nehézségeire gondolok.

Azzal, hogy áruba bocsájtod a hobbidat, nagy terhet veszel magadra: minden körülmények közt ki kell tartanod mellette, akkor is, amikor nincs kedved, nem vagy inspirált, vagy nincs rá időd, ráadásul a megélhetésed költségeit is erre a tevékenységre terheled. Előfordulhat, hogy a sok nehézség közepette megutálod az egészet, és elveszíted a kedvenc szabadidős tevékenységedet.

1. Akkor is szeretni fogod, ha küzdesz a határidőkkel?

Számomra a legnehezebb dolog az illusztrálásban, amikor szűk határidőre kell elkészítenem valamit. Sokszor szívesebben feküdnék le aludni 10-kor, ahelyett, hogy éjszakába nyúlóan festegessek, de elmulasztani a határidőt nem profi hozzáállás. A hétvégéimet se áldozom fel mindig szívesen valamilyen megrendelés oltárán, és néha visszaüt a kimerültség. Te képes lennél ilyen körülmények közt is kitartani a munkává alakult hobbid mellett?

2. Akkor is képes vagy csinálni, amikor nincs kedved hozzá?

James Clear szerint a különbség az amatőrök és a profik közt abban rejlik, hogy az amatőrök megvárják, amíg inspirált és motivált állapotba kerülnek, míg a profik felállítanak egy ütemtervet, és ehhez tartják magukat. Somerset Maugham ezt a következőképp írta le:

Csak akkor dolgozom, mikor jön az ihlet. Szerencsére az ihlet minden reggel pontban 9-kor érkezik.

Igen, ha a hobbid a munkád, akkor olyankor is dolgoznod kell majd, amikor nem vagy motivált. Elbírod ezt anélkül, hogy megutálnád a tevékenységet?

3. Képes vagy üzleti szemmel gondolni a tevékenységre?

Szép dolog az, mikor fizetnek a munkádért, de képes vagy foglalkozni ennek az üzleti vonzataival? Ha vállalkozást indítasz, gondoskodnod kell a pénzügyekről csak úgy, mint a marketingről, és még ki tudja hány szempontról attól függően, milyen területen dolgozol. Rengeteg olyan dolgot kell majd megtanulnod, ami talán nem is érdekel – vagy fel kell bérelned valakit, aki ért hozzá.

4. Kibírod, hogy nem feltétlen követheted a saját utadat, néha alá kell azt rendelned az ügyfeleidnek?

A „saját projekt” maga az önmegvalósítás. Van egy kreatív ötleted, nekiállsz, a legjobb tudásod szerint megcsinálod, majd addig dolgozol, amíg a szemedben tökéletes nem lesz. Ez nyilván vonzónak tűnik, de mi van akkor, ha az ügyfél beledumál? Akármilyen területen dolgoznál, minden ügyfél a maga szája íze szerint fogja görbíteni a munkádat, és néha tényleg azt fogod érezni, hogy te ebben a munkában csak iparosként vagy jelen.

Ha ezeket a kérdéseket mind átgondoltad, és így is képes vagy kitartani kedvenc foglalatosságod mellett, akkor vágj bele! Nap mint nap a kedvenc időtöltésedet űzni minden nehézség ellenére csodálatos dolog, és ha elmondhatod, hogy a hobbid a munkád, akkor irigylésre méltó szakmai életed van.


Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek