Barion Pixel

Kipróbáltam #5 – fémfényű akvarell

Finetec pearlcolors - metallic watercolor review

A Kipróbáltam rovat már rég jelentkezett, most azonban a kezembe került egy újdonság: a Finetec Pearlcolors névre keresztelt festékcsaláddal először a Youtube-on találkoztam, és mindjárt meg is állapítottam, hogy „nah, ez hozzánk sose jut el.” Úgy nagyjából egy héttel később viszont rábukkantam erre a termékre a Rajzshop.hu oldalon. Erről ennyit…

Persze kipróbáltam…

Mi ez és hogyan működik?

A Pearlcolors festékek és a sima akvarellfesték közti különbséget nagyjából úgy kell elképzelned, mint a metál és nem metálfényű autók színkülönbségét. Tudomásom szerint első körben az arany, az ezüst és a bronz színek terjedtek el – nem túl meglepő módon. Az eredetileg kalligráfiához szánt festéket aztán elkezdték a szivárvány minden színében gyártani, ami biztosan sokaknak melengeti a szívét, nekem azonban kissé meglepő. Vajon hogy fest egy teljes egészében metál festékkel készült kép? (Így…)

A Pearlcolors egyébként nem egészen akvarellfesték, hiszen fedőfestékként funkciónál, állagában inkább a temperához hasonlít. No nem a tubusban, hanem a papíron. Minél több vízzel kevered, annál átlátszóbb, kellően sűrű formában pedig lefedi az alatta lévő réteget. Mivel az akvarell teljesen átlátszó (azaz az alatta lévő rétegek száradás után is látszódnak), fekete papíron nem lehet vele dolgozni, a Pearlcolors viszont kiválóan mutat fekete papíron. Megkockáztatom, hogy jobban, mint a fehéren.

Finetec pearlcolors - metallic watercolor review

Bár önmagukban is csodaszépek, a Pearlcolors prímán keverhető a mezei akvarellel, így metálfényt kölcsönözhetsz akármelyik színednek (itt is felmerül a kérdés: vajon akkor mi szükség van a színes változatra?)

Kellemes meglepetés, hogy ha radírral nekiesek a már megszáradt festéknek, egy grammnyi csillám sem kerül a radíromra, a csillogás pedig változatlan. Én szeretem előrajzolni, amit később kifestek, így ez egy fontos tényező volt.

Mit, hol mennyiért?

A Pearlcolors festékekkel eddig csak webshopban találkoztam, a Rajzshop oldalán 6990 Ft-ért beszerezhetsz egy 6 színből álló palettát, vagy 1190 Ft-ért egy-egy szilkét. A palettához a színeket külön-külön is összeválogathatod, ha nem találsz megfelelő összeállítást. Ez az összeg viszonylag borsosnak tűnik, de a kis korongokban lévő festék évekig eláll, nem szárad be, mint a folyékony metálfényű festékek, amiket korábban használtam.

Finetec pearlcolors - metallic watercolor review

Mennyi időbe telik ezzel dolgozni?

A Pearlcolors nagyjából ugyanannyi idő alatt szárad, mint az akvarellfesték, így attól függően, mennyi vizet használsz, 2-7 perc alatt száraz lesz.

Finetec pearlcolors - metallic watercolor review

Ilyennek találtam

A kizárólag metálfestékkel készült kép az én ízlésemnek nagyon sok, így viszonylag sokáig morfondíroztam rajta, hogyan is használhatnám fel ezt a gyönyörű palettát. Végül a nagy gondolkodás oda vezetett, hogy visszatértem az eredetileg is ajánlott úthoz: én is kalligráfiához használtam a festéket. Ugyanakkor néhány részlet kiemeléséhez is nagyon jól mutat, ezen képen a virágok bibéjének például kifejezetten jót tett.

Az ember hajlamos elszállni egy ilyen paletta láttán, olyan gyönyörűek ezek a színek, de nálam alighanem egy életen át kitartanak majd: túl nagy mennyiségben azt hiszem, inkább gyöngítik egymást, mint erősítik.

A kalligráfián kívül még valamilyen űrös témán biztos visszaköszön majd a Pearlcolors, de ha van ötleted, hogyan érdemes felhasználni ezt a palettát, mindenképp oszd meg velünk itt a poszt alatt!


 

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek