Barion Pixel

Festés lépésről lépésre – minimál Naprendszer

Watercolor tutorial - the solar system

Ha valaki netán festésre adná a fejét, szinte biztosan belebotlik valamilyen galaxisos témába. Nem is csoda: színesek, kedvedre pacázhatsz, gyakorlatilag nem lehet elrontani. Esetemben a festegetés még a csillagászat iránti megmagyarázhatatlan vonzalommal is társul. Pech…

Ez a kis kép a vízfestékkel való játszadozásom és egy fantasztikusan menő tetkó keresztezéséből jött létre, mintegy 20 perc alatt (na jó, ebbe a festék száradási idejét nem számoltam bele). A sok zseniális űr témájú tetoválás közt találtam ezt a darabot, ami minden csicsától mentesen kizárólag a bolygók legkarakterisztikusabb jellemzőire koncentrál. Love at first sight, még ha a bőrömre egyelőre nem is varratom fel.

Mivel könnyen, gyorsan, babramunka nélkül elkészíthető darabról van szó, megosztom Veletek is, hátha kedvet kaptok a bolygó-festéshez. Így készül tehát a minimál stílusú Naprendszer:

Amire szükséged van:

  • akvarellpapír (lehetőleg minél vastagabb legyen, nekem A6-os méretű Canson tömb 300g/m2-es papírral)
  • ragasztószalag a papír rögzítésére (nálam kimaradt, mert az akvarelltömböm négy oldalon leragasztott)
  • akvarell vagy anilines vízfesték
  • egy közepes méretű ecset
  • egy kis tányér vagy darab papír a színkeveréshez
  • víz
  • tus és tinta
  • ceruza és radír

Watercolor tutorial - the solar system

0. lépés – előkészületek

Ragaszd fel a papírt egy rajztáblára vagy mappára így. Ahogy már írtam, ha vízzel festünk, a papír hajlamos a száradás után meghullámosodni. Ezt úgy előzhetjük meg, ha a papírt 4 oldalán rögzítjük, és csak akkor szedjük vissza a ragasztást, mikor a festék már teljesen megszáradt.

1. lépés – vizezd be az egész lapot…

…jó bőven. Csak úgy, mint a vízfesték-pacás tutorialban, itt is ebben a tócsában fognak összefolyni a színek.

Watercolor tutorial - the solar system

2. lépés – fess éjjeli égboltot

Más néven pacázd össze a lapot az éjszakai égbolt színeivel. Lehet ebben kék, lila, zöld, piros, ami tetszik. Arra ügyelj, hogy a végeredmény ne legyen túl sötét, különben a Naprendszer bolygói túlzottan beleolvadnak majd a háttérbe.

Ha kicsit megszáradt a festék, nyugodtan pöttyints még pár csepp vizet a felületre, ez még további érdekes textúrákat eredményez a megszáradt égboltodon.

Ezek után nincs más dolgod, mint várakozni, ameddig tökéletesen meg nem szárad a festék. Attól függően, hogy mennyi vizet alkalmaztál és milyen vastag akvarellpapíron dolgoztál, ez 30-60 perc közötti időt vehet igénybe. Egy hajszárítóval meggyorsíthatod a folyamatot, de vigyázz, mert ha túl közel tartod a papírhoz a hajszárítót, az festékestül odébb fújhatja a vizet a lapon, ami megváltoztatja a festék mintázatát is. Ettől még valószínűleg nagyon szép marad a felület, csak ne érjen meglepetés. :)

Watercolor tutorial - the solar system

3. lépés – rajzold fel a Naprendszert

Nos igen, ezzel meggyűlhet a bajod, ha túl precíz vagy és tökéletesen középre akarod rendezni a kompozíciót. Ami engem illet, mellőztem a nagy precízkedést, csak szemre rajzoltam fel őket középről, a Jupitertől indulva. Ennek következtében a középhez képest kicsit lecsúszott a bolygósor, de annyi baj legyen. :) A bolygók egymáshoz való viszonyán sem izgattam magam nagyon. A Jupiter valójában sokkal, sokkal nagyobb a Földhöz képest, mint amilyennek festettem, de úgy találtam, hogy ebben a méretben kiegyensúlyozottabb kép születik, ha nem csak porszemnyi Vénuszt, Marsot, Földet rajzolok a gázóriások mellé.

Watercolor tutorial - the solar system

4. lépés – rajzold át tussal

Egy kellemes, unalmas, elronthatatlan feladat.

Watercolor tutorial - the solar system

És kész vagy!

Persze várd meg, ameddig minden tökéletesen megszárad, mielőtt végigradírozod a rajzodat, ezek után azonban csak a ragasztószalagot kell lekapnod, és már gyönyörködhetsz is a házi naprendszeredben.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom Nektek is egy kis festegetéshez. Osszátok meg az elkészült munkákat a kommentek között!

Watercolor tutorial - the solar system

Watercolor tutorial - the solar system


Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek