Barion Pixel
Blog post

5 lecke a természettől kezdő és haladó alkotóknak

Nem tudom, más hogy van ezzel, de ahogy lassan igazi őszi üzemmódba kapcsolok, sokkal inkább feltűnnek a természet szépségei – még városi lányként is. A kreatív alkotónak persze kézenfekvő téma a természet, egy délutáni sétán azonban arra gondoltam, milyen sok rejtett leckét is kínál egy napfényes őszi park. Alkotás közben nem olyan egyértelmű, hogy nyugodtan hibázhatunk, vagy hogy nem kell mindent a legapróbb részletekig előre megtervezni… Kezdők és haladók egyaránt tanulhatnak a természet alábbi bölcsességeiből!

Az ismétlődő minták mindenütt ott vannak!

A relaxálás egyik legjobb módja az ismétlődő minták rajzolása. Ha azonban kifogynál az ötletekből, nyugodtan fordulj a természethez egy kis inspirációért! Az ismétlődő minták (más néven ornamentális kompozíció…) a halpikkelytől a tobozig, a virágok szirmaitól a zsiráf foltjaiig mindenütt jelen vannak, de elvont értelemben az évszakok váltakozása sem más, mint egy ismétlődő éghajlati mintázat. Rajzolj ismétlődő mintát és relaxálj, megéri!

Tervezett és véletlenszerű egyensúlya

Sokszor gondolok arra, micsoda humorérzékkel bír a természet, mikor ránézek a cirmos-fehér macskám fenekén lévő teljesen random pindurka fehér foltra egy nagy cirmos folt közepén, miközben a farkán lévő csíkok igazi katonás sorrendben követik egymást. Nincs ez másképp egy falevél erezetén sem: van egy főér, a szélek felé pedig mellékerek futnak, de a mintázatuk teljesen egyedi lehet. Alkotóként gyakran esek abba a hibába, hogy az utolsó részletig mindent megtervezek, de erről igyekszem tudatosan lenevelni magam! Próbálok teret hagyni a spontaneitásnak, ahogyan azt a természet is teszi.

A szimmetria nem minden!

Kicsit az előzőekhez kapcsolódva, egy precíz alkotó hajlamos kétségbeesni, mikor nem tökéletes a szimmetria (esetleg szép csöndben kijavítgatni egy kis digitális utómunkával), pedig a szimmetria a természetben is csak látszat! Az egyik szemöldököm picit feljebb csúszik, mint a másik, az egyik cseresznye kicsit kövérebb, mint az ikerpárja. Nyugodtan megtörheted a szimmetriát, még ha apróságokkal is!

5 art lessons from nature for beginner and advanced artists

Színpaletta

Minden színes alkotásnál fontos eldönteni, milyen színpalettával dolgozol, amihez a természet jobbnál jobb példákkal szolgál. Ősszel különösen szép együtteseket állíthatsz össze, a meleg színek minden árnyalata jelen van, de tavasszal egy színes virágcsokor is segíthet abban, hogy komplementer színekkel próbálkozz, a telet pedig a monokróm minták szerelmeseinek találták ki.

Nem kell tökéletesnek lennie!

Rémlik, hogy az amorf paradicsomra azt mondjuk: génmanipulált? Pedig ez tévedés, pont a tökéletesen gömbölyű és ideális méretű paradicsom génjeit birizgálták meg, a kicsit formátlan, itt-ott enyhén dudorodó pari az, ami egyenesen a nagyi kertjéből van! Pontosan az apró hibák azok, amik a változatosságot szülik falevél és falevél, illetve ha már itt tartunk, paradicsom és paradicsom között. Ha a természet megengedheti magának a hibákat, bátran megengedheted magadnak te is! Na és mi van akkor, ha az ecsettel festett, egyenesnek szánt vonal ferde lesz?

Te milyen fogásokat tanulsz a természettől?


Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek