Barion Pixel
Blog post

Szabadúszás – mielőtt belevágnál…

Foglalkoztat a szabadúszás gondolata? Jó helyen jársz! Ebben a hónapban ünneplem freelancer-ségem egy éves évfordulóját, és ez itt egy remek alkalom összefoglalni, mit kell átgondolnod, mielőtt te is meghoznád ezt a nagy döntést. Bár az én lelki alkatomhoz meglehetősen jól passzol ez a létforma, nem mindenkit szabtak erre. Bizonyos kérdéseket érdemes előre tisztáznod, mielőtt belevágsz, nehogy a kaland sírásba és fogcsikorgatásba torkolljon.

Fontos leszögezni, hogy a szabadúszás nem magasabb rendű létforma, mint alkalmazottnak lenni. Egyszerűen arról van szó, hogy különbözőek vagyunk, és nem mindenkinek egyformák az igényei. Számomra a különbség olyan volt, mintha az óvodából az egyetemre csöppentem volna. Hirtelen senki nem gondoskodik rólam, a munka minden területe az én felelősségem, ugyanakkor senki nem mondja meg, mikor keljek fel, mikor dolgozzak, mikor ebédeljek vagy pisiljek. Másnak többet ér a biztonság, amiért szívesen vállalja a kötöttségeket. És ezzel nincs semmi baj.

Úgy gondolod, hogy te inkább a szabadságot választanád annak minden nehézségével? Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak:

Mennyire szív le a jelenlegi munkád?

Ez egy többtényezős kérdés: egy munka leszívhat fizikailag, mentálisan vagy érzelmileg is. Ha minden tudásodra és kreativitásodra szükséged van a munkahelyeden, akkor aligha marad erőd vállalkozást építeni munkaidő után. Ha érzelmileg leszívnak a kollégáid, akkor valószínűleg nem fogsz kedvesen netwörkölni a követőiddel. Ha viszont részmunkaidőben dolgozol például, és/vagy munka mellett van energiád a vállalkozásodat építeni, akkor semmi szükség rá, hogy otthagyd a biztonságot. A legtöbb vállalkozás munka mellett indul, és attól még, hogy egy kávézóban dolgozol kiegészítésül, nyugodtan nevezheted magad például „írónak” (ahogyan Elizabeth Gilbert is tette).

Mennyire megbízható a szabadúszó jövedelmed és a tartalékod?

Ha legalább 6 hónapon keresztül nem tudod a megélhetéshez szükséges pénzt megkeresni a vállalkozásodból és/vagy nincs hasonló léptékű tartalék a hátad mögött, akkor erősen fontold meg, hogy kilépsz-e a munkahelyedről. A vállalkozás valószínűleg erősödni fog, amint a teljes kapacitásodat erre tudod fordítani, ugyanakkor nem elegáns dolog kölcsönből élni, amíg össze nem szedi magát a business.

Milyen adózási formát választasz?

Még felmondás előtt járj utána, hogyan tudod legálisan működtetni a vállalkozásodat. Magyarországon az induló vállalkozások helyzete ebből a szempontból nem a legszerencsésebb – ezért is olyan fontos az előző pont, hogy a jövedelmedből erre is jusson.

Alkalmas-e a személyiséged a szabadúszásra?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy tudod-e önmagadat motiválni, amikor nem áll egy főnök baltával a fejed fölött. Akármennyire imádod a szakmádat, mindig lesznek olyan feladatok, amikhez nincs kedved. Képes vagy ezt leküzdeni, és ennek ellenére megcsinálni a munkát? Ha nem, tudod delegálni a feladatot?

Mennyire bírod az egyedüllétet? Bár sokan vannak, akik kettesben/hármasban alapítanak céget, a klasszikus szabadúszó mégis inkább egyedül dolgozik. Ha nem bírod az egyedüllétet vagy az otthon hangulata túlzottan beszippant ahhoz, hogy hatékonyan dolgozz, hol fogsz dolgozni? Ha a co-working irodát választod, ezt bekalkuláltad a költségvetésbe?

Mennyire bírod a bizonytalanságot? A legtöbb vállalkozásban vannak pörgősebb és csendesebb időszakok, így arra nem feltétlenül számíthatsz, hogy hónapról hónapra fix bevételed lesz (bár ez értelemszerűen szakmafüggő). És ha már itt tartunk…

Mennyire tudsz spórolni?

Ha az a típus vagy, aki azonnal elkölti a fizetését, akkor a szabadúszást nem neked találták ki. Mivel csak megjósolni tudod, hogy a következő hónapokban milyen bevételre számíthatsz, ezért mindig kell, hogy álljon mögötted némi tartalék. Ha az egyik hónap nagy megrendelést hoz, akkor át kell gondolnod, hogy ebből mennyit teszel félre, mennyit költesz el, és mennyit fordítasz vissza a vállalkozásépítésbe.

Amit még érdemes észben tartani:

  • Nem fogsz kevesebbet dolgozni, mint a munkahelyeden. Ha valami változás lesz, többet fogsz dolgozni.
  • Az alkalmazottként dolgozó ismerőseid közül sokan úgy fogják gondolni, hogy „nem csinálsz semmit”, „munkanélküli vagy”, és különböző feladatokat testálnak rád, hiszen te „úgyis ráérsz”. Ezzel szinte minden szabadúszó megküzd.
  • A családod és a barátaid alighanem azonnal pánikba esnek, hogy „mi lesz most veled?” Készülj fel.
  • Sokan lesznek, akik ingyen munkát várnak majd tőled, hiszen „jóban vagytok” vagy „családon belül így illik”. Természetesen rajtad múlik, hogy ezt hogyan kezeled, de azt tartsd észben, hogy az ingyen/olcsó munkával egyrészt úgy fogsz elhíresülni, mint olcsójános, másrészt a teljes szakma értékét csökkented.
  • Nem szégyen vagy kudarc, ha úgy döntesz, hogy visszamész alkalmazottnak. Sok művész inkább nem terheli a megélhetését a kreativitására, inkább vállal valami olyan munkát, ami nem szívja le túlságosan. És ez nem csökkenti az értéküket.

A fent emlegetett kérdéseken túl még nagyon sok személyes okod lehet úgy dönteni, hogy szabadúszó leszel, vagy alkalmazásban dolgozol. Számomra ezek voltak a legfontosabb kérdések, mielőtt megtettem az első lépést, ezzel együtt azonban nem vagyok a téma szakértője, a fentiek csupán az eddigi tapasztalataimat tükrözik.

Nem mondom, hogy minden pillanat fenékig tejfel volt, sőt még mindig tanulom, hogyan lehet megtalálni az ideális munka-szabadidő összhangot, nem agyonstresszelni magam a „nyugisabb” hónapokon, mégis azt gondolom, jó döntés volt ebbe az irányba indulni.

Ha kérdésed van, tedd fel bátran kommentben vagy emailben a hello@imeldagreens.com címen, legjobb tudásom szerint válaszolok.

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek