Barion Pixel
Blog post

Nőnap alkalmából – 3 inspiráló királynő

Tavalyhoz hasonlóan idén is megemlékezünk a közelgő nőnap ünnepéről, most azonban nem a nőiség témakörét boncolgatjuk, hanem három inspiráló királynőt emelünk ki a feledés homályából. Ezek a nők mind hozzátettek valamit ahhoz, amit ma a „nő” fogalom takar.

I. Erzsébet angol királynő (1558-1603)

Watercolour portrait | Elizabeth I - Coronation portrait | 3 inspirational queens for women's day

Ki ő?

VIII. Henrik és Boleyn Anna lánya, Anglia „szűz királynője”.

Miért szeretjük?

Erzsébet igazi lázadó volt, aki határozott lépésekkel haladt a feminizmus felé vezető úton. Minden tanács ellenére soha nem ment férjhez, nem adta ki a kezéből a hatalmat, és minden várakozással ellentétben felvirágoztatta

Angliát.

A Tudorok a sorozat óta kicsit túl népszerű dinasztia, ha azonban eltekintünk a fikciótól, Erzsébet akkor is meghatározó egyéniség lehetett.

Könyvek/filmek, ha többet tudnál meg róla:

Alison Weir: The life of Elizabeth I (könyv)

Elizabeth  (minisorozat)


Marie Antoinette francia királyné (1774-1793)

Watercolour portrait | Marie-Antoinette | 3 inspirational queens for women's day

Ki ő?

Mária Terézia legkisebb lánya, később XVI. Lajos francia király felesége. Férjével együtt a francia forradalomban kivégezték.

Miért szeretjük?

Bár az „osztrák nőt” sokan „költekező” és „butácska jelzőkkel illették, Marie-Antoinette-től mégis sokat lehet tanulni lojalitásról és bátorságról. Élete a lassú felnőtté válás iskolapéldája.

Könyvek/filmek, ha többet tudnál meg róla:

Lea Singer: Osztrák kurva (könyv)

Antonia Fraser: Marie-Antoinette (könyv)

 


II. Erzsébet angol királynő (1952-)

Watercolour portrait | Elizabeth II | 3 inspirational queens for women's day

Ki ő?

A jelenleg uralkodó angol királynő.

Miért szeretjük?

Persze imádunk mindent Vilmos hercegről és Katalin hercegnéről, de a család élén szívósan trónoló Erzsébet viszi a népszerűségi prímet. Az idén 93. életévét töltő királynő nem megy nyugdíjba, nem hátrál meg a karácsonyi beszéd előtt és kitartóan vágja a szalagokat. Kitartás és kötelesség vonalon mindenki forduljon hozzá bizalommal.

Könyvek/filmek, ha többet tudnál meg róla:

A királynő (film)

The Crown (sorozat)

 

Valami miatt mindegyikük fontos volt a számomra, az ő életükben merültem el picit jobban, ezért is tudok írni róluk pár szót. Ugyanakkor távol állok tőle, hogy történész legyek (ez a blog amúgy sem erről szól), ezért linkeltem inkább néhány könyvet/filmet, amit olvastam/láttam, és amiket ajánlok. Sajnos mindannyian túl népszerűek ahhoz, hogy meg ne fogják a hollywoodi rendezők fantáziáját, ezért sok fals információ kering róluk, a linkelt anyagok viszont többé-kevésbé pontos – ugyanakkor élvezhető – képet festenek ezekről a hölgyekről.

A képek a 2019-es portré kihívás részeként készültek. A kihívás többi darabját az instagramon a #portraitchallenge_2019 hashtag alatt találod.

 

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek