Barion Pixel
Blog post

Kipróbáltam #7 – Maszkoló filc

A maszkoló folyadékkal már lassan 2 éve kísérletezem (majdnem) eredménytelenül, most azonban egy új eszköz akadt a kezembe: a maszkoló filc. De lássuk…

Mi is ez, és hogyan működik?

A maszkolás azon alapul, hogy az akvarell technikában a világos felületeket a papír fehérje adja – tehát nincs fehér festék, amivel világosíthatsz. Ha fehéren (világosan) akarsz hagyni egy felületet, akkor azt a részt egyszerűen nem fested be. Kis hópelyheket körbefestegetni viszont határozottan idegtépő, ezért találták fel a maszkolást: vagyis a fehéren hagyandó felületet egy vízben oldhatatlan anyaggal „védesz meg” a festéktől, majd a folyamat végén eltávolítod az anyagot, és a maszkoló alatt feltárul a fehér papír.

A tubusban kapató maszkoló folyadék felvitelével sajnos siralmas tapasztalataim voltak (ha valaki ügyesebb, az jelentkezzen!), úgyhogy izgalommal, bár szkeptikusan vettem kézbe a Molotow márkájú maszkoló filcet.

Az elv ugyanaz, mint a folyadéknál, a különbség annyi, hogy a folyadék a toll hegyéből folyik ki, ezért az anyag felvitele jóval egyszerűbb. Alapvetően más összetételű, mint a tubusos maszkoló folyadék, ami sokkal sűrűbb és könnyebb is eltávolítani. A filctollal felvitt vonal hamar szárad, de a kész képről csak erős radírozással lehet leszedni.

Masking fluid | Molotow masking pen | watercolor technique

Mit, hol, mennyiért?

A maszkoló filcet a Panton üzletében vásároltam Budapesten, ahol 2 és 4 mm vastagságban kapható. Számomra a kisebb volt az ideális, de ha nagy méretben szeretsz dolgozni, akkor teljesen jó a 4 mm-es is. Más művészellátóban eddig nem találkoztam vele, de ha tudsz ilyenről, kérlek, írj kommentet.

Mennyi időbe telik ezzel dolgozni?

Szinte semennyi extra időt nem tesz hozzá a festési folyamathoz, ha maszkoló filccel dolgozol. Gyakorlatilag azonnal szárad, egyedül a végső radírozás dobhat pár percet a munkán.

Ilyennek találtam

Tökéletes, végre megtaláltam az ideális maszkoló technikát. Negatív festéshez is tökéletesen alkalmas. A visszaszedés kicsit bonyolult – olyan kollégával is találkoztam már, akinek nem sikerült – de mindenképpen megér egy próbát.

Te próbáltad már a maszkoló filcet? Ha van tapasztalatod, hagyj kommentet itt a poszt alatt.

 

UPDATE: Azóta több maszkolót is próbáltam, ezek pontos összehasonlításáról videó is készült, ezt érdemes lehet megnézned, mielőtt beruházol bármilyen eszközre.

Comments (6)

  • AAAnahita

    május 13, 2019 at 3:33 du.

    A múlt héten találtam a neten és vettem én is! :D Ugyan még nem próbáltam ki, de örülök, hogy megerősítetted, hogy jól választottam.

    1. Imelda

      május 17, 2019 at 8:24 de.

      Ha van időd/kedved, írd meg a tapasztalataidat!

  • Szilvi

    október 6, 2019 at 6:25 du.

    Én a maszkoló folyadékot pici csőrös tubusba szoktam önteni, és úgy rajzolok vele, mint egy tollal. Eleinte kicsit nehéz volt, nyomni is és rajzolni is, de aztán ráéreztem.
    Nézd, ilyennel, talán látszik:
    https://www.instagram.com/p/Bvm6pNujXKN/?igshid=1018xk6nwe1z

    1. Imelda

      október 16, 2019 at 9:32 de.

      Hú, köszi a tippet. Ki fogom próbálni!

  • Alex

    január 29, 2020 at 9:13 de.

    Érdekes, hogy te mindenféle jókat mondtál a Molotow maszkolóról, Amert nekem pont az ellenkezője igaz. A maszkoló anyaga eltávolíthatatlan a papír felületéről, és mivel eredendően világoskék színű az ott maradt foltok így kék színűekké válnak. Üdv Alex

    1. Imelda

      január 31, 2020 at 1:44 du.

      Lehetséges, hogy nem egyenletes a minősége. Nekem sikerült leszednem erős radírozással, de az tény, hogy nem csak simogatni kell a radírral.

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek