Barion Pixel
Blog post

7 újabb akvarell tipp haladóknak (és kezdőknek)

Ha már kicsit elmerültél az akvarell világában (netán jártál nálam workshopon vagy elolvastad az első 7 alap tippet :)), akkor feltehetően megvannak a technikai alapjaid, hogy szépen dolgozz ezzel a technikával. Van azonban néhány trükk, amit valamiért ritkán emlegetnek, és én is csak a gyakorlatban jöttem rá. Ezekből állítottam össze az alábbi sorozatot, ami valójában minden grafikai tevékenységgel foglalkozó kreatív számára hasznos lehet, nem csak akvarell kollégáknak!

Melegíts be

A festés kicsit olyan, mint a sport. Ha nem csinálod rendszeresen, elsorvadnak a kreatív izmaid. A különböző kihívások persze arra buzdítanak, hogy nap mint nap alkoss, mégis rengetegszer előfordul, hogy ez nem így alakul. Amikor aztán – akár csak pár napnyi – kihagyás után újra előveszed az ecseteidet, határozottan érezni fogod, hogy berozsdásodtál. Ha nagy terveid vannak a következő alkotásoddal, akkor különösen fontos, hogy ne azzal kezdj, hanem melegíts be. Mindenkinek megvan az a téma, amivel komfortosan érzi magát, ami nem jelent kihívást (nálam pl. növények), ez tehát jó bemelegítő gyakorlat lehet. Ha minden kötél szakad, még a másolás is beleférhet (de csak etikusan!)

Tarts szünetet

Az érzés, amikor már 3 órája ülsz a kép fölött, és még mindig csak a fele van kész… Priceless… Inkább csapjuk össze a végét, csak legyen már kész! Azt hiszem, minden festő/rajzos ismeri az érzést. Az akvarellező különösen veszélyeztetett faj, mivel az állandó várakozás a száradásra még inkább elnyújtja a folyamatot. De gondold csak át: mit számít, ha csak holnap fejezed be? Megéri elrontani egy egész képet csak azért, hogy gyorsabban kész legyen? Akármilyen nehéz is, sokszor megéri félretenni egy félkész munkát, és akár csak egy gyors sétát közbeiktatni. Nem csak a fejedet szellőzteted ki ilyenkor, hanem friss szemmel tudsz ránézni a munkádra, és a hibákat is jobban észreveszed. (Nem, ilyenkor nem a hajadat kell tépni, hanem tanulni belőle!)

Használj limitált színpalettát

Akármilyen vonzó is az ötlet, hogy a szivárvány teljes skáláját felvonultasd – és nem utolsó sorban megmutasd, milyen fantasztikus színeket tudsz kikeverni – a kevesebb megint több. Egy harmonikus (khm… nem giccses) kép készítésénél fontos, hogy tudatosan használd a színeket. A kiválasztott színeknek aztán sok árnyalatával dolgozhatsz, de érdemes kiválasztanod 3-4 olyan alapszínt, ami meghatározó lesz a képeden. Ha nem vagy még elég gyakorlott, akár színskálát is készíthetsz egy külön lapon, hogy megnézd, valóban passzolnak-e egymáshoz a választott színek, vagy ez csak a fejedben tűnik remek ötletnek. Ezt a tippet sok illusztrátor arra a szintre emelte, hogy a színei miatt válik felismerhetővé, úgyhogy ne becsüld alá a limitált színpaletta lehetőségeit!

Ne dolgozd túl

Precizión 2000 beállítottságú alkotóknál különösen gyakran fordul elő, hogy mindig találnak a képen valami javítanivalót. Kétségtelen, hogy ez a fejlődési folyamat része, ugyanakkor egy olyan átlátszó festéknél, mint az akvarell, a javítási kísérlet nagy valószínűséggel kudarcba fullad. Attól, hogy valami gyorsan elkészül, még nem feltétlen rossz. Ha egyszer szépen összefolytak a megfelelő színek, semmi szükség újra átmenni rajtuk az ecsettel. Az akvarell technika kicsit olyan, mint a balett: nem szabad látszódnia rajta, hogy mennyi munka van mögötte, különben izzadtságszaga lesz. Ha nagyon elégedetlen vagy, jobban jársz, ha új képet kezdesz. Ha nem vagy biztos benne, hogy kész-e a kép, térj vissza a második ponthoz. :)

Szánj időt a kísérletezésre

Ez egy kellemetlen igazság, amit a művésztanoncok nagy része nem szívesen hall és fogad meg. Mindazonáltal a 10 000 óra gyakorlás nem vicc. Hiába tanulod meg a különböző technikákat, effekteket elméletben, ha nem gyakorlod őket. Ugyanakkor a saját stílusodat is akkor találod meg, ha csinálod, nem úgy, ha fejben megalkotod. Nem baj, ha nem úgy sikerül, ahogy elképzelted, a lényeg, hogy fogod az ecsetet és hagysz valami nyomot a papíron.

Nézz tükörbe vagy kamerába

Népi megfigyelés, hogy ha nagyon sokáig nézed az alkotásod, egy idő után a szemed már nem veszi észre a hibákat. Persze a legjobb, ha ilyenkor szünetet tartasz, de erre nincs mindig lehetőség, szűk a határidő vagy rövid a szabadság. Ilyenkor állj a tükör elé a képeddel vagy nézz rá a telefonod kameráján keresztül. Ilyenkor másképp érzékeled a kép arányait, és olyan hibákat is észreveszel, amiket az íróasztal fölé görnyedve nem.

Tervezd meg a képet

Egy újabb hálátlan ötlet, amiért nem rajonganak a tanítványaim. :) Ezzel együtt nem tudom elégszer hangsúlyozni, milyen fontos megtervezni a képet előre. Nekem sem épp a kedvenc munkarészem, de nagyon sokszor a vázlaton áll vagy bukik, hogy jó lesz-e a kép aránya, kompozíciója, elrendezése. Nem egy kifejezetten hálás feladat, rendkívül időigényes és a vázlat fázisban nem is mutat sokat, ugyanakkor a festés végén látszik, mennyire kifizetődő a befektetett munka. Sőt, nem túl gyakorlott festőknek a kompozíción túl még a színeket is érdemes előre tervezni. Talán eszedbe jut a fentebb emlegetett izzadtságszag, de ez nem arra vonatkozik, hogy dolgozz gyorsan, hanem hogy ne látszódjon, mennyi munka van a kép mögött.

 

Remélem, hogy hasznosnak találtad ezt 7 tippet, amik az elmúlt 5-6 évben ragadtak rám. Ha ismersz olyat, akinek hasznosak lehetnek ezek a tanácsok, kérlek oszd meg a bejegyzést. Kérdéseiddel pedig fordulj hozzám bátran, vagy írj kommentet.

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek