Barion Pixel

Hagyj nyomot a papíron! – 10 ötlet fehér papír frász ellen

White paper syndrome - 10 ways to leave a mark on the paper.

Ülök a fehér papír fölött, és képtelen vagyok nekiállni… Ha már az első vonalat meghúznám, egyszerűbb lenne a helyzet. De ebben a pillanatban képtelenségnek tűnik, hogy ezen a felületen nem sokára egy általam festett valami fog megjelenni.

A fent említett eset az úgynevezett fehér papír-frász. Egy olyan bénító félelemről van szó, amely megakadályozza, hogy elkezdjük a munkát. Persze sosem árt azon meditálni egy kicsit, mi okozza a félelmet, de szerencsére akad egy másik módszer, amellyel könnyen leküzdhető az üres papír/vászon keltette rettegés: egyszerűen nyomot kell hagyni a papíron.

A nyomhagyás egyik előnye, hogy a cél nem valami művészeti alkotás létrehozása (bár általában a végén azzá válik), így nincs semmi, ami felébresztené a megfelelési kényszeredet (már ha van olyanod… Ha nincs, az mák).

Az alábbiakban tehát megmutatom, hogyan megyek vissza az óvodába, és hagyok nyomokat a papíron. Ezek a módszerek egy hosszabb kihagyás után is segítenek újra kapcsolatba lépni a kreativitásommal, így utána könnyebben állok neki valami komolyabbnak is.

Ismétlődő minták

Nem kell semmi komolyra gondolni. Csak vonalak, egymás után, vagy bogyók, esőcseppek, egyszerű formák. Ebből egyébként tavaly már egy egyhetes kihívás is született, így inspirációért körbe tudtok nézni ebben a bejegyzésben, de idén július közepén közösségi formában is megcsináltuk a kihívást, amiről hamarosan bejegyzés is születik majd.

White paper syndrome - 10 ways to leave a mark on the paper.

Kollázs

A kollázsok az általános iskolai rajzszakkörtől kezdve az önbizalomnövelő tréningeken át az art journal-ökig mindenhol előkerülnek – nem véletlenül. Különösebb rajztudás nélkül is szuper – és rendkívül inspiráló – alkotásokat lehet létrehozni.

Vízfesték paca

Ez az egyik kedvencem, már egy tutorial poszt is készült róla. Imádom nézni, ahogy a színek egymásba úsznak. Egy felszeletelt vízfestékpaca ráadásul kiváló alapanyag lehet egy kollázshoz is.

A kávésbögre alja

Van köztetek olyan, aki bosszankodott már azon, hogy a kávésbögre alja nyomot hagyott az asztallapon? (khmm, irodában dolgozók?). Na és mi lenne, ha ezt a nyomot kiegészítenénk valamilyen formává? Mondjuk egy cica?

White paper syndrome - 10 ways to leave a mark on the paper.

Szöveg a képen, kép szövegből

A kézírás is nyomot hagy a papíron, mégsem formaként tekintünk rá, ezért sokkal könnyebben is jön, mintha rajzolni kellene valamit. Szövegből viszont ugyanúgy létre lehet hozni képet – gondoljunk csak a képversekre!

Lenyomatok

Például ujjlenyomat. Nyugodtan körbe lehet vele pacázni egy teljes papírt, össze lehet hasonlítani az egyes ujjaid különböző lenyomatait. Vagy lehet nagyban gondolkozni, mint Yves Klein. De kipróbálhatod, milyen lenyomatot hagynak az egyes textilek is, ha befested őket akrillal. Kipróbálhatod azt is, hogy befested egy jegyzetfüzet egyik oldalát, majd amíg nedves a festék, becsukod a füzetet. A szemközti oldalon garantáltan izgalmas lenyomatot találsz.

A kezed a lehetőségek tárháza

Emlékszel arra a szuper óvodai feladatra, amikor körbe kellett rajzolni a kezedet? Valamiért ez nekem nagy kedvenc volt, és még óvoda után is sokáig űztem, a kezem formáját pedig mindig valamilyen más motívummal töltöttem meg. Az ujjlenyomatok mellett az ujjad festésre is alkalmas. Használd az ujjadat ecset helyett, és – ahogy Miss Mici mondja a Varázslatos iskolabuszban – legyél maszatos. :D (Na jó, tényleg elkapott az óvoda hangulat…).

Fújd

Igazán nedves festékekkel (pl. tus tintával) random mintákat tudsz létrehozni, ha a még nedves felületet mindenféle irányból megfújod. Ehhez persze inkább vizesnek, mint nedvesnek kell lennie a festékednek, de az eredmény egy teljesen random forma lesz – kontroll-mániásoknak ez hasznos feladat. Ennek variációja lehet, ha felemeled a papírt, és különböző irányokba döntögeted, így a festék össze-vissza csurog a papíron.

White paper syndrome - 10 ways to leave a mark on the paper.

Spriccelj fogkefével

Ez módszer alkalmas lehet hóesés vagy eső festésére is, de ha csak összevissza spriccelsz a színes festékkel, az is érdekes hatást kelt. Ha maszkoló folyadékkal (vagy akár egy papírból kivágott mintával) letakarsz egy részt a papíron, még negatív mintát is létrehozhatsz így.

Fesd be az egészet egyszínűre

Játsszunk egy kicsit Mondriant. Sikerül olyan egyenletes felületet létrehozni? (súgok: ez a festéktől is függ!). Ha nem, milyen mintákat szült az egyenetlenség? Próbálj a „hibákba” formát látni, ezt aztán ki is dolgozhatod.

 

Ezek a módszerek mind kiválóan alkalmasak arra, hogy elvárások nélkül hozz létre valamit, ami akár az első lépésként is szolgálhat ahhoz, hogy (újra) visszatalálj a kreativitásodhoz – arról nem beszélve, hogy pikk-pakk megvannak, nem kell órákra elvonulnod.

Ha kipróbáljátok valamelyiket, ne felejtsétek el megosztani az élményeiteket kommentben!


Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek