Barion Pixel

Árvíztűrő tükörfúrógép – avagy beszéljünk a fontokról!

Let's talk about fonts!

Ha nem tudod, mi az az árvíztűrő tükörfúrógép, akkor ez a blogposzt neked szól. Mondhatni ez egy találós kérdés, amit a cikk végére remélhetőleg meg tudsz válaszolni (ha pedig nem, akkor elmondom).

Tipófétisként mindaddig fészkelődött bennem a gondolat, hogy írok néhány szót a betűtípusokról, amíg rá nem döbbentem, hogy ezt már jó néhányan megtették előttem, mégpedig igényes kivitelben. Így tehát most a saját bölcsességem megosztása helyett összegyűjtöttem néhány blogbejegyzést a kedvenc oldalaimról, amik kicsit eligazítanak, ha elakadtál a tipográfiával.

Betűcsodák | Kittenish

Zsófi két részben (#1, #2) gyűjtötte össze a kedvenc betűtípusait. Nincs ezen sok magyaráznivaló, Zsófival egyszerűen hasonló az ízlésünk és punk tum – mi több, hozzá hasonlóan én is szeretek azzal szórakozni, hogy azt találgatom, milyen betűvel készült egy-egy plakát. Bár a Kittenish blogon lévő posztok a blogokra és a webdesign-ra helyezik a hangsúlyt, természetesen házi használatra is kiválóan alkalmasak az itt bemutatott fontok.

Fontspiration | From Panka with love

A From Panka With Love blogot már emlegettem korábban is, igazi gyöngyszemekre lehet itt bukkanni. Így találtam rá az eddig két részből álló Fontspiration sorozatra, amelyben Luca különböző betűket párosított össze, és praktikusan azt is összegyűjtötte, honnan lehet letölteni ezeket a szépségeket.

Hogyan párosítsunk fontokat | Webdesign Suli

Hát igen, a fontpárosításról igen hosszan lehetne értekezni. Ez itt egy rövid összefoglaló az alapszabályokról, amit minden kezdőnek érdemes átrágnia, legyen szó webdesign-ról vagy akár grafikák, printek készítéséről.

The ultimate guide to font pairing | Canva Design School

Ugyanaz, mint az előbbi, csak nagyban. A Canva persze csodaszép előregyártott sablonokat kínál, de a blogján abban is segít, hogy te készítsd el a saját jól megtervezett grafikádat. A fontok párosítására pedig egyszerűen nem lehet elég hangsúlyt fektetni. Ez a cikk is az elsők közt bukkant fel a tipográfiai „tanulmányaim” kezdetén, és többször visszatértem hozzá inspirációért.

How to create your own font: 18 top tips| Creative Bloq

Ez a cikk nehezített pálya, itt már a saját betűtípus megtervezéséhez kaphatsz jó tanácsokat, de ugyanakkor remekül összefoglal néhány tipográfiai alapszabályt is. Arról nem beszélve, hogy a bejegyzés végén Jamie Clarke jó néhány forrást is felsorol, amelyek a tipográfia iránt mélyebben érdeklődők számára elengedhetetlen olvasmányok.


Ingyen font? Itt keresd!

Weblapok szerkesztéséhez leginkább a Google Fonts rendszerében érdemes keresgélned, grafikákhoz azonban én más oldalakat használok. A FontSquirrel és a Dafont több száz ingyenes betűtípust kínál, de ha ennél valami egyedibbre vágysz, érdemes hetente ellátogatni a Creative Market-re is. Itt 6, hetente megújuló ingyenes terméket tölthet le az a delikvens, aki regisztrál, amelyek közt nagyon gyakran fordulnak elő betűtípusok is (nem beszélve az elérhető áron futó szebbnél szebb fontokról). Bármelyik oldalt választod, a letöltött betű mellé általában egy .txt fájlt is mellékelnek, amiben leírják, hogy kereskedelmi vagy magáncélra használhatod a fontot. Kérlek, tiszteld meg a tervezőket azzal, hogy teljesíted a kérésüket.

Na de mi köze mindennek az árvíztűrő tükörfúrógéphez?

Nos, az a helyzet, hogy ilyen gépezet nem létezik. Ezt a szókapcsolatot azért találták ki, mert minden speciális karakter (ékezetes betű) megtalálható benne, ami a magyar nyelvben honos, így ha egy betűtípussal sikerül leírni ezt a két szót úgy, hogy minden betű helyesen jelenik meg, akkor nyugodt lehetsz, hogy a font gond nélkül működik majd magyar nyelven. Nagyon sok ingyenesen letölthető betűkészlet ugyanis kizárólag az angol ABC betűit tartalmazza, így ha ékezetes betűre van szükséged, a helyén csak egy kis téglalap jelenik meg (és persze azt nem kell magyaráznom, hogy ez milyen botrányosan néz ki). A legtöbb font-letöltő oldal engedélyezi, hogy letöltés előtt kipróbáld a betűt, így csak annyit kell tenned, hogy bepötyögöd: árvíztűrő tükörfúrógép.

Ha szívesen nézelődnél még szép fontok közt, kukkants be a betűtípusos Pinterest táblámra!

Neked van kedvenc betűtípusod? Mesélj kommentben!


Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek