Barion Pixel

Műhelytitkok #5 – fókuszban a kert, avagy ez történt áprilisban

behind_the_scenes_2017_april_paintings

Be kell vallanom, az április nem volt az én hónapom. Talán ti is észrevettétek, hogy kevesebb bejegyzés született, festeni is leginkább terápiás okokból, a magam szórakoztatására festettem, és jobbára a kertészkedésben találtam valami nyugalmat. No persze ezt nem szó szerint kell érteni, egy apró budapesti lakásban akkor is kevés esélyem lenne erre, ha történetesen lenne kertész vénám, de ennek hiányában a még a cserepes növények is ki szoktak esni a rostán. Nem, én itt alternatív kertészkedésre gondolok, mindjárt el is mondom hogyan.

Botanikai illusztráció vs Lázadás 2.0

Nincs az a nyugalom, mint amit akkor érzek, mikor növényeket festek. Semmi megfelelési kényszer, ha véletlen nem két levele van, hanem három, akkor is ugyanolyan jó. Képzeljétek, hogy nézne ki egy csajszi, akire két szem helyett hármat festek. A növények ehhez képest sokkal rugalmasabbak a rigolyáimmal szemben. Ebben a hónapban a botanikai illusztráció rejtelmeivel kísérleteztem: a bazsalikom Mariannak (Bazsalikomos Kert) készült, a fenti virágokat viszont a saját épülésemre alkottam meg. Ha tetszik, nyugodtan botránkozzatok meg a részleteken.

behind_the_scenes_2017_april_basil2

Könyvek minden mennyiségben

Olvasás tekintetében szintén nem volt hiány a kert témájú könyvekben. Puffogtathatnék képeket azokról a füvészkönyvekről, amelyeket ebben a hónapban lapozgattam, de az alábbi könyvek kicsit populárisabb formában hozták hozzám közel a természetélményt. A Szederbort nem most olvastam először, és szigorúan véve regénynek kellene neveznem, de a kert és a növények szeretete a történet fontos részét képezik – talán ez a legvonzóbb aspektusa ennek a könyvnek. A Down the garden path című könyvet még Németországból hoztam, és nem okozott csalódást. Ebben a könyvben egy teljesen amatőr, kezdő kertész meséli el, hogyan alkotta meg a csodálatos kertjét Angliában (hol máshol?). Az anekdoták tele vannak humorral, és mint hasonlóan botkezű kertész, nagyra értékeltem a sok öniróniát és a „hülyéknek magyarázok” hangvételt. Az In and out of the garden című képeskönyv már kevésbé olvasnivaló, de gyakran emelem le a polcról, amikor gyönyörű illusztrációkra vágyom. Ha belenéznél, milyen is ez a könyv belülről, olvasd el ezt a bejegyzésemet.

behind_the_scenes_2017_april_books

Csak aktívan

Azért némi gyakorlati kertészkedést is igyekeztem beiktatni a programba, így a Kertecske Projekt keretében pozsgásokat ültettem, a Bazsalikomos Kert Fűszerkert DIY workshopján pedig – rendkívül meglepő módon – fűszernövénykék magjait vetettem el. Örömmel jelentem: a pozsgások egyelőre jól vannak, a cica még nem kajálta be őket, a fűszernövények azonban nem túl lelkesek. Egyedül a zsázsa döntött úgy, hogy produkál némi életjelet, a bazsalikom, a snidling és a petrezselyem még gondolkodnak, hogy megtiszteljenek-e jelenlétükkel.

Kerten innen, kerten túl

Kétségtelen, hogy a pupilláim helyén lassan dollárjelek helyett virágmagok lesznek, de azért a kertészkedésen túl is történt néhány érdekesség a hónapban. Például végre elmesélhetem, mi is a múlt havi bejegyzésemben emlegetett „Titkos Projekt”: A Goods From Our Garden design box egyik alkotója lehettem, és végre elmerülhettem az ételillusztrálás rejtelmeiben. A dobozba bekerült egy print, amelyen a kedvenc reggelim receptjét találhatjátok – természetesen akvarellel illusztrálva. A dobozt itt tudjátok megrendelni.

behind_the_scenes_2017_april_designbox

Fotó: Soadyart

Április végén az Illusztrátor Pajtások nevű csoportosulás tartott kisebb kiállítást a Millenárison a 24. Nemzetközi Könyvfesztivál keretében, erre szintén ellátogattam. Megállapítottam, hogy szuper magyar illusztrátoraink vannak, erről hamarosan írok egy hosszabb bejegyzést is.

Nektek hogyan telt az április? Meséljetek kommentben!


Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek