Barion Pixel

5 magyar illusztrátor, akit követek

5 Hungarian Illustrators I follow - Cecília Simonyi

Pár hete a 24. Nemzetközi Könyvfesztiválon bukkantam rá az Illusztrátor Pajtások nevű csoportosulás kiállítására, ahol egy kis folyosón magyar illusztrátorok munkái virítottak. Nem kell mondanom, hogy ott helyben elolvadtam. Jó pár magyar illusztrátor munkáját eddig is követtem, de akadt néhány alkotó, akiknek most estem szerelembe a képeivel. Íme tehát egy rövid válogatás a kedvenceimből – határozottan a teljesség igénye nélkül.

Simonyi Cecília

Cecília egy kéknyomattal (cianotípia) készült képet állított ki a Könyvfesztiválon, ami teljesen mellbevágott, ugyanis pontosan három nappal azelőtt hallottam először arról, hogy egyáltalán létezik ez a fogalom: cianotípia. Akkor azonnal elkezdtem agyalni, hogy mit alkothatnék én ebből – erre néhány nappal később ott találom magam előtt a tökéletes alkotást. Cecília munkái persze a kéknyomatokon túl is bűbájosak, nálam azonban ezek a képek viszik a pálmát. Egy egész könyv készült belőlük egyébként, a Pán Péter, ennek a készítéséről itt olvashatsz egy interjút Cecíliával.

5 Hungarian Illustrators I follow - Cecília Simonyi


Rofusz Kinga

Kinga szintén a Könyvfesztiválon ragadta meg a figyelmemet, de nem a kiállítók közt, hanem egy könyv lapjain. Állítólag egy könyvet nem a borítója miatt veszünk meg, a Senki Madara minden esetre egy szempillantás alatt felkeltette a birtoklási vágyamat. Később Kinga munkáját tanulmányozva rájöttem, hogy az elképesztő finomság és erőteljes hangulatiság minden képén ott van. Órákig tudom nézegetni a képeit, és persze csodálni a technikai tudást. Egyébként más is van, akinek Chagall jut eszébe ezekről a képekről?

5 Hungarian Illustrators I follow - Kinga Rofusz


Pájer Lilla

Ami Lilla munkáit illeti, azonnal megéreztem vele a közös pontot. Imádom a természetközeliségét, a klasszikus, de kicsit mégis modern egyediségét, meg persze a képekben elő-előbukkanó humort. A karaktereit néha meg is varrja, de a nyuszkók, rókák megjelennek szobrok, ékszerek formájában is.

5 Hungarian Illustrators I follow - Lilla Pájer


Pap Kata

Alighanem több ezer illusztrációt láttam már az utóbbi pár évben, de még mindig meg tudok lepődni azon, milyen leleményes technikákkal dolgoznak sokan. A könyvfesztiváli kiállításon azonnal vigyorra görbült a szám, mikor megláttam Kata fotókkal kombinált rajzait, a határtalan kreativitás megnyilvánulását láttam benne – és azóta is szívesen nézegetem ezeket az illusztrációkat.

5 Hungarian Illustrators I follow - Kata Pap


Egri Mónika

Mónika talán nem örül ennek, de amikor először rátaláltam a Facebook-on, nem is annyira a rajzai, mint inkább zseniális humora miatt követtem be – a posztjai a mai napig megnevettetnek. Aztán persze hamar rájöttem, hogy az illusztrációk stílusa is nagyon bejön. Csodálom a tehetséget, amivel olyan változatos technikákkal is folyamatosan hozza a magas színvonalat.

5 Hungarian Illustrators I follow - Mónika Egri

Ti milyen magyar illusztrátorokat ismertek? Osszátok meg kommentben!


Comments (4)

  • Liliko

    május 12, 2017 at 9:52 de.

    Egri Mónika, Baracsi Gabriella, Kürti Andrea

  • Ági

    május 13, 2017 at 11:02 de.

    https://www.facebook.com/Somogyiteklart/?fref=ts
    Szia!Ajánlom figyelmedbe nagylányom munkáit!Köszönettel:Ági :)

    1. Imelda

      május 16, 2017 at 7:39 de.

      Nagyon helyesek a munkái :)

  • péter makai

    június 21, 2018 at 2:04 du.

    Először is a régi nagyok: Hincz, Kass, Reich, Róna Emy és a nagy kedvenc Würtz. A maiak közül: Makhult Gabi, Molnár Jacqueline.

    Külföldi nagyok: Provensen-ék (Istenem, mennyiért nem adnám, ha lenne néhány könyvem tőlük – Aesopus meséi, Mítoszok és Legendák, Ballettmesék…), John Burningham, Tatiana Mavrina, Helen Borten, Jan Grabianski, Eric Carle, Helen Siegel, Maurice Sendak, Adolf Born, Mirko Hanák, Emanuele Luzzati (Varázsfuvola).

    Két mai: Emily Gravett, Kazuno Kohara.

    További szép napot!

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek