Barion Pixel

8 lépés, hogy kreatívabb légy!

Steps to be more creative

„Bárcsak én is ilyen kreatív lennék…” hallom gyakran a barátaimtól. Az igazság azonban az, hogy a kreativitás egy része ugyan velünk születik , egy másik része viszont tanulható. Valójában minden azon múlik, hogy kellő módon stimulálod-e a fantáziádat. Attól valóban nem leszel kreatív, hogy egész nap egy irodában ülsz, majd hazamész és ledobod magad a Facebook elé, néhány gyakorlattal viszont megteheted az első pár lépést a kreatívabb élet felé.

Írd le és rendszerezd!

Ha hiszed, ha nem, Neked is vannak remek ötleteid! De ha nem jegyzed fel őket valahova, akkor olyan, mintha nem is lennének, mert pár óra múlva már nem is emlékszel rájuk, hát még hónapokkal később! Marhaságnak tűnik? Akkor is írd le! A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden ötletet érdemes megörökítened valahol, mert ha azonnal nem is valósítod meg őket, később (akár hónapok múlva) egy újabb kreatív hullámmal párosulva valami szuper dolog is kisülhet belőlük. Hetente/havonta/évente (ahogy Neked megfelel) nézd át a jegyzeteidet, tedd őket sorrendbe aszerint, melyik 10-20 tűnik a leginkább életképesnek.

Vonulj vissza és álmodozz!

Az ábrándozás ma már luxusnak tűnik, mert látszólag nem csinálsz semmit, miközben száz meg száz hasznos(nak tűnő) dolgot csinálhatnál közben. A benned lakó kreatív azonban meghálálja, ha szánsz rá egy kis időt, és aktívan gondolkodsz azon, mi legyen a következő „projekted”. Ha már van valami fogalmad arról, mit szeretnél csinálni, akkor persze érdemes szétnézni az interneten is egy kis inspirációért, de a kezdet kezdetén csak hagyd a képzeletedet mocorogni.

Mit tenne a hősöd?

Ez egy rendkívül szórakoztató játék, ami egyúttal a kreativitásodat is fejleszti: mit tenne XY? Ugye Neked is van egy (vagy több) hősöd, valaki, akire felnézel, akiért rajongsz, esetleg olyan, aki az adott szakmában egy zseni? Tedd fel magadnak a kérdést: mit tenne ez a valaki a helyedben? Hogyan nézne szembe az inspiráció hiányával?

Nyiss az újdonság felé

Utálod a kortárs művészetet? Menj el egy modern múzeumba! Bizarrnak tartod a digitális rajzokat, mert csak kézzel szeretsz dolgozni? Nézd meg, hogy dolgoznak a digitális művészek! Undorodsz a tökfőzeléktől? Tegyél vele egy újabb próbát! Ha megteszed az első lépést, hogy befogadj valami újdonságot, akkor a legközelebbi alkalommal, mikor találkozol vele, már nem lesz olyan távoli és ismeretlen, eközben pedig a tudatod szép csöndben gerilla-akcióba lép és elkezd új ötleteket generálni.

Keresd az inspirációt!

Sokunknak az első dolog, ami az inspirációról eszünkbe jut, a Pinterest. Persze ez egy szuper kiindulási alap, hiszen ezer és ezer kreatív ember munkáit találhatod meg ezen a platformon, de hamar belefáradhatsz a jobbnál jobb alkotások vizslatásába, és inkább feladod „ilyen jót én úgysem tudok csinálni” felkiáltással. A monitor előtt keresgélni természetesen nagyon kényelmes, de az inspiráció máshol is szembe jöhet: a természetben, egy kiállításon, egy könyvben. Nézz körül a többi művészeti ágban is! Lehet, hogy a legközelebbi zseniális ötletedet egy rádióban hallott szám, vagy egy regény ihleti majd. Nézz körül egy nagyobb körben!

Steps to be more creative

Válaszd a legrosszabb ötletet!

Ha már kitaláltad, hogy egy almát szeretnél lerajzolni, akkor elindul az ötletelés: mégis hogyan? Ceruzával vagy graffitivel? Egy asztalra állítva, vagy a WC tetején? Száz meg száz ötleted lehet egy adott „probléma” megoldására, ha pedig a legképtelenebb ötletet valósítod meg, azzal extra munkára ösztönzöd a kreativitásodat. Játssz az ötletekkel!

Ne várd a tökéleteset!

A tökéletes ötletet várni olyan, mint a herceget a fehér lovon: néhány kiváltságosnak kijut, de az emberek 99,9%-a földön marad. Így van ez az ötletekkel is. Ha már egy kicsit is jónak látod, amit kitaláltál, állj neki, valósítsd meg! Kivitelezés közben még száz újabb dolog fog eszedbe jutni, amiből vagy új projektek lesznek, vagy a régit fogja sokkal jobb formába hozni – ha viszont csak egy ötlet marad a papíron (vagy rosszabb esetben a fejedben), akkor esélye sincs, hogy tökéletessé forogja ki magát.

Ne bántsd magad!

Még a legkreatívabb embernek sincsenek minden egyes nap világmegváltó gondolatai! Ha éppen fáradt vagy, vagy összetörtnek érzed magad, hagyd a francba az egészet. Feküdj le korán, nézd meg a kedvenc gagyi sorozatodat, igyál egy pohár bort, beszélj a barátnőddel. Majd holnap kreatív leszel!

Kreatívabb életet szeretnél? Töltsd le a feladatlapot a blogkönyvtárból!

A fenti 8 pont alapján összeállítottam egy egyszerű feladatlapot, amelynek a segítségével könnyen beépítheted a kreativitást a mindennapi életedbe. A feladatlap ingyenesen elérhető a blogkönyvtárból, ennek eléréséhez csupán annyi a dolgod, hogy feliratkozol a hírlevélre. (Már feliratkoztál? Keresd a jelszót a megerősítő emailben!)

Steps to be more creative

Hajrá, légy Te is kreatívabb!


Comment (1)

  • Az alkotás jövője – IMELDA GREEN'S

    április 2, 2018 at 8:41 de.

    […] óhatatlanul összekapcsolódik az összehasonlítással, egymás eltiprásával, holott a kreativitásnak ehhez semmi köze. Természetesen mind meg akarunk élni a munkánkból, így fontos az, hogy ki […]

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek