Barion Pixel

Festés lépésről lépésre – absztrakt hegyvidék

Abstract galaxy - a step by step watercolor tutorial

Egészen biztos a mai napig nem vagyok abban, hogy ez itt hegyvidék havazás közben, vagy pókháló galaxisos háttéren, minden esetre abban megegyezhetünk, hogy viszonylag minimál hangulatú képet festünk ma. Ezzel a festménnyel egyébként már a maszkoló folyadékot ismertető posztomban is találkozhattatok, ez volt ugyanis az első próbálkozásom ezzel a csodás (?) kiegészítővel – alighanem ennek köszönhetők a kis röcögős vonalak. Mindezzel együtt ajánlom, hogy próbáljátok ki, ezért is állítottam össze ezt a kis tutorialt. Így készül tehát a galaxisos pókháló (vagy akármi):

Amire szükséged van:

  • akvarellpapír (nekem még mindig A6-os méretű Canson tömb 300g/m2-es papírral)
  • akvarell vagy anilines vízfesték
  • egy közepes méretű ecset
  • egy kis tányér vagy darab papír a színkeveréshez
  • víz
  • maszkoló folyadék és fogpiszkáló
  • ceruza és radír

1. lépés – rajzold fel a mintát ceruzával és maszkolóval

(Egyeseknek feltűnhet, hogy a 0. lépés  – a korábbi festős posztokkal ellentétben – ezúttal kimaradt, nem ragasztottuk fel a papírt az asztallapra. Ez azért van, mert most nem széltől szélig áztatjuk rommá a papírt, és nem is használunk olyan sok vizet).

Rajzold fel a mintát magadnak ceruzával: rajzolj egy kört (ha nem szereted a krumplikat, körző is engedélyezett!) , majd húzd meg a „hegyek” felső cikk-cakk vonalát. Ezután jelölj ki magadnak pár random pontot a vonal alatt, és igyekezz minden pontot minden szomszédos ponttal összekötni. Az esztétika legyőzi a szabályt, ha ez valahol nagyon nem harmonikus kompozíciót eredményez, akkor szimplán csak hagyd ki az adott vonalat. Ezután mártsd a fogpiszkálót a maszkoló folyadékba, és rajzold át a vonalaidat. A maszkolófolyadék használatáról itt olvashatsz bővebben, dióhéjban annyiról van szó, hogy a maszkolóval bevont felületek fehérek maradnak akkor is, ha ráfestesz. Az anyag kicsit furának tűnhet, ha először használod, érdemes egy firkalapon kipróbálnod, milyen vastag és mennyire egyenletes vonalakat tudsz vele húzni. (Ezt a lépést hagytam ki én, a mellékelt eredménnyel :)).

Abstract galaxy - a step by step watercolor tutorial

Ha a vonalakat körberajzoltad, a hópelyheket/csillagokat is odapötyögtetheted az égre. Ezután várj néhány percet, amíg a maszkoló megszárad. Akkor kezdhetsz festeni, mikor az anyag kicsit megsárgul, és folyékonyból gumiszerűvé alakul.

Fontos! A maszkoló nem oldódik vízben, így az ecsetről később csak nagyon nehezen távolítható el (értsd: tönkreteheti az ecsetedet). Ezért döntöttem a fogpiszkáló mellett, de ha kényelmetlennek tartod, használhatsz mártogatós tollat vagy bambuszt is, ezekről könnyen lekapirgálható az odaszáradt maszkoló.

Abstract galaxy - a step by step watercolor tutorial

2. (és egyben legélvezetesebb) lépés – pacázás

Keverd ki a legszebb ég-színeket (vagy bármit, ami szimpatikus), és fesd be a körön belüli részt. Ezúttal nem terveztem meg előre semmit, a felhőszerű élek úgy alakultak ki, hogy több részletben, a már megszáradt festék tetejére új réteget festettem. Én a kék hideg és meleg árnyalatait használtam, de izgalmas hatást érhetsz el akkor is, ha két teljesen eltérő színt teszel egymás mellé, és hagyod őket összefolyni (mint pl. a vízfesték pacás tutorialban).

Abstract galaxy - a step by step watercolor tutorial

Ezek után megint csak várakozás következik, a maszkolót ugyanis addig nem tudod visszaszedni, amíg a festék nem tökéletesen száraz. Ha nagyon unatkoznál, nézd meg, mit csinálok én azokban az 5-10 percekben, ameddig a festék száradására várakozok. Ha már úgy gondolod, hogy megszáradt a kép, fektesd a tenyeredet a felületre: ha hideg, még várakozz egy kicsit!

Abstract galaxy - a step by step watercolor tutorial

3. lépés – tüntesd el a maszkolót

Ha teljesen biztos vagy benne, hogy megszáradt az alkotásod, akkor visszaszedheted a maszkolót. Az ujjad hegyével kezd el dörzsölni az anyagot, meglátod, könnyen lejön. Mikor először használtam maszkolót, kicsit tartottam ettől a lépéstől, felkészültem minden katasztrófára, de semmilyen problémába nem ütköztem. A pontos mozdulatokat ebből a videóból lestem el.

Abstract galaxy - a step by step watercolor tutorial

És ezzel el is készült a kis műalkotásod. :) Ugye milyen gyorsan megvan?

Ha elkészíted ezt a festményt, oszd meg Instagramon, és jelölj be rajta, hogy lássam. @imeldagreens :)


Comments (2)

  • Thubi

    augusztus 11, 2019 at 10:42 de.

    Számomra eddig a vízfesték nagyon macerának tűnt, de ahogy a tutoriált elkészítetted, tényleg egyszerűbbnek tűnik. :) Lehet, hogy ezt a technikát én is kipróbálom majd, hiszen a vízfesték nagyon szép eredményt szül általában.

    1. Imelda

      augusztus 12, 2019 at 12:19 du.

      Nagyon örülök, hogy hasznosnak találtad. Mindenképp érdemes kísérletezni vele, ha pedig komolyabban érdekel, valamelyik workshopra is benézhetsz. :)

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek