Barion Pixel

3 klasszikus illusztrátor karácsonyra

3 classic illustrators to get you into the Christmas spirit

Nagy rajongója vagyok a modern, néha már minimalista illusztrációknak, decemberben azonban gyakran előfordul, hogy gyermeki áhítattal merülök el néhány klasszikus nézegetésében. Rengeteg csodálatos illusztrátor akad, akik elkapták a téli/karácsonyi hangulatot, nálam azonban – gondolom, nem meglepő módon – az angolok viszik a prímet.

Vállalva a közhelypuffogtatást, meg kell mondanom: imádok bekuckózni egy bögre teával a paplan alá és négyévest játszva elővenni ezeket a régi mesekönyveket és kizárólag a képeket nézegetni órákon át. Ők tehát azok a kedvencek, akik segítenek karácsonyi hangulatba rázódni egy rohanós decemberben.

Jill Barklem

A Szederkert című mese megálmodója 1951-ben született, és bár nálunk kevéssé ismert, a sorozat nagyon hamar a klasszikusok közé emelte. A történetek a szederberekben élő kis egértársadalom életét mutatják be, főhősük Brekilaki Wilfred, az egérfiú és Petunka, az egérlány, akik mesehősökhöz híven mindenféle kalandba keverednek, piknikeznek, hegyet másznak, eltévednek. Nálunk csak a meséből készült – ugyancsak nagyon bájos – animációs filmet mutatták be, ám a gazdag illusztrációk még idegen nyelven is nagy kinccsé teszik a könyvet.

3 classic illustrators to get you into the Christmas spirit

Képek forrásai: 1, 2, 3, 4


Raymond Briggs

Raymond Briggs a Hóember című mesekönyvével írta be magát az illusztráció-történetbe. A könyv Briggs technikai tudása mellett azért is különleges, mert szavak nélkül, csak képekkel kommunikál – ezt a könyvből készült rajzfilmben is megtartották egyébként, a 26 perces kisfilmben a képeken túl csak a zene és egyéb zajok közvetítik a történetet. Raymond Briggs munkáiból több rajzfilm is készült, a Father Christmas például – melyben a Mikulás úgy dönt, vakációzni megy – a remek képi világ mellett némi eredeti angol humorral is kecsegtet.

3 classic illustrators to get you into the Christmas spirit

Képek forrásai: 1, 2, 3, 4


Beatrix Potter

A Nyúl Péter szerzőjét talán a magyar közönségnek sem kell bemutatni: Beatrix Potter könyvei és a zseniális illusztrációkból készült rajzfilmek nálunk is népszerűek. Így decemberben különösen a Gloucester-i szabó történetét nézegetem szívesen, amelyben a szabóműhelyben lakó egerek megvarrják a beteg szabó helyett a karácsony napjára megrendelt mellényt. A tussal, vízfestékkel készült rajzok egészen különleges minőségben ábrázolnak állatokat, angol vidéket, vagy akár embereket.

3 classic illustrators to get you into the Christmas spirit

Képek forrásai: 1, 2, 3, 4

Ez a három alkotó azért is különleges, mert laikus és szakmabeli egyaránt gyönyörűnek látja a munkáikat. Beatrix Potterben már gyerekként is nagy örömömet leltem, de Raymond Briggs-szel csak 25 éves koromban találkoztam, és akkor ugyanúgy lenyűgözőnek találtam. Az „Így készült A Hóember” videójáról pedig már ne is beszéljünk: ez a dokumentumfilm bepillantást enged a zseniális rajzfilm készítésébe, ami nekem – mint reménybeli illusztrátornak – elképesztően izgalmas.

Titeket milyen alkotók hoznak karácsonyi hangulatba?


Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek