Barion Pixel
Blog post

Készítsd te a naptáradat 2019-ben

Egy képet készíteni semmiség. Képsorozatot alkotni viszont már kész feladat, az eredmény pedig kész művészeti alkotás. Amint nekiállsz kettőnél több képet készíteni azonos stílusban, rájössz, hogy van stílusod, és arra is rájössz, hogy ezt nem is olyan egyszerű egyben tartani.

Erre az igazságra a különböző naptárak festésénél jöttem rá, és azóta semmi máson nem jár az eszem, mint hogy képsorozatokat készítsek – hol kisebbeket, hol nagyobbakat. Így aztán nyilvánvaló, hogy téged is egy naptáron keresztül szeretnélek bevezetni a képsorozatok szépségébe.

Az alábbiakban egy ingyenesen letölthető üres naptársablont találsz, amiben rengeteg üres hely van, hogy te magad készítsd el a 2019-es naptáradat. A kész naptár díszítheti a te faladat otthon, vagy karácsonyi ajándéknak is kiváló. Ha pedig inspirációra volna szükséged, csak görgess lejjebb.

1. A fotós

a kihagyhatatlan, örök kedvenc. Gondolhatsz a klasszikus 12 családi képre is, de fel is fűzheted a képeket egy tematikára: lehet például egyforma

  • a képek témája (csak macskák, rózsák, házak, stb…)
  • a képek színállása (csak pirosas-sárgás képek)
  • a fotó filter
  • a képkivágás (minden kép kerek)

Így csináld:

  • Válassz ki 12 fotót, nyomtasd ki őket, és ragaszd bele az előzőleg kinyomtatott naptársablonba, vagy
  • ha profi vagy, szerkeszd össze a képeket digitálisan a sablonnal valamelyik Adobe programban (Photoshop, Illustrator, InDesign), vagy használj ingyenes képszerkesztő programot.

Create your own calendar in 2019 - downloadable blank calendar template

Kép forrása

2. A kollázs

Ha már képszerkesztést emlegettünk… Ez a változat határozottan digitálisan készült, de ha te a manuális technikára szavazol, elkészítheted kollázzsal is.

Így csináld: vágd ki a formát színes papírból és ragaszd fel.

Create your own calendar in 2019 - downloadable blank calendar template

Kép forrása

3. Az illusztrált

Íme a klasszikus, festett változat. Az egy témára felfűzött 12 illusztrációval nem foghatsz mellé.

Így csináld:

  • technikától függően válassz papírt. Ha akvarellel festenél, vagy dolgozz akvarellpapírra, majd ragaszd bele a kész képet a sablonba, vagy
  • helyből akvarellpapírra nyomtasd a sablont. Ezzel a megoldással légy óvatos, a túl vastag papírt nem minden nyomtató nyeli be. Ha nem otthon nyomtatod a sablont, mindenképp konzultálj a nyomdával, hogy milyen vastag papírra vállalják a nyomtatást.

Create your own calendar in 2019 - downloadable blank calendar template

Képek forrásai: 1, 2

4. A minimál

Ugye nem hoztad fel kifogásnak, hogy te nem vagy elég kreatív? Vagy nincs kézügyességed? Az alábbi naptárt elkészíteni nem éppen bonyolult, mégis igazi egységet alkot a 12 hónap.

Create your own calendar in 2019 - downloadable blank calendar template

Kép forrása

5. A tipográf

Tervezőgrafikusok sokat élvezkedhetnek egy ilyen naptáron, de ha más szakmában vagy, akkor is készíthetsz ilyet, ebben az esetben inkább a képzelet szab határt. Mindenképp tervezd meg, mit és hogyan készítesz el, mielőtt nekiesel. Ha szép betűtípusokat keresel, nézz körbe itt.

Így csináld:

  • Nyisd meg a sablont szövegszerkesztőben és dobd fel a szöveget, vagy
  • rajzold fel a betűket a kinyomtatott sablonra kézzel. Nem kell mindenképp nyomtatott betűkre gondolnod, akár kalligráfiában is utazhatsz.

Create your own calendar in 2019 - downloadable blank calendar template

Kép forrása

+1. Az akvarell

Ez a naptár számomra egy kedvenc, mivel látszólag semmi tematikája nincs, mégis „egyben van” az egész. Itt a médium és a visszafogott színek tartják egybe a naptárt. Ha már vannak meglévő munkáid, amik véletlenül sorozatba szedhetők, akkor azokat is nyugodtan beleragaszthatod a naptárba.

Create your own calendar in 2019 - downloadable blank calendar template

Kép forrása

A tavalyi években is volt ötletbörze, így az itteni inspirációk mellett a 2017-es és 2018-as naptársablon posztját is érdemes végignézned.

Ide a 2019-es naptársablont!

A sablont a blogkönyvtárban találod, amit ingyenesen tudsz elérni, csak a jelszóra van szükséged. Ha hírleveles vagy, akkor ez nem meglepetés, az utolsó hírlevél alján meg is találhatod a jelszót, ha pedig még nem iratkoztál fel, akkor most tedd meg, és pár percen belül nálad a jelszó.

Create your own calendar in 2019 - downloadable blank calendar template

A naptárt A4-es formátumban tudod letölteni, de ettől még kinyomtathatod kisebben vagy nagyobban is, attól függően, hogy milyen elképzeléseid vannak a dekorációt illetően.

A nyomtatásnál figyelj rá, hogy lehetőleg ne 80 g/m2-es fénymásolópapírra nyomtass, mert nem lesz szép a végeredmény. A papírt mindig a médiumhoz illeszkedően válaszd meg, de 180 g/m2 papírvastagság alá ne nagyon menj. A papírokról itt írtam bővebben.

A kinyomtatott naptárat spirálozhatod, felakaszthatod papírklipsszel vagy akár dekortapasszal is rögzítheted a falra.

Ha kész vagy, oszd meg a munkád az instagramon, és jelölj be rajta @imeldagreens néven!

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek