Barion Pixel
Blog post

Hogyan legyél illusztrátor? – 5 jó tanács

Mérnökből illusztrátorrá képzeni magam sok éves munka (volt?), aminek a mai napig nincs vége, még ha ebben a szakmában is dolgozom már. Ez alatt az idő alatt számtalan olyan kért vagy kéretlen tanácsba botlottam, amik teljesen haszontalanok voltak, de akadt köztük néhány, amik azóta is rendszeresen felcsendülnek a fejemben, ha éppen motiválatlan vagyok, vagy nem tudom, hogyan tovább. Ma ezekből gyűjtöttem össze neked a legfontosabbakat.

1. „Rajzold az álommunkád!” (Holly Exley)

Kezdetben, amikor még nincs megrendelésed, sok időt fogsz a portfóliód pofozgatásával tölteni. Van, aki ilyenkor ingyen munkát vállal, de sokkal jobban jársz, ha inkább megbízod saját magadat – még hozzá olyasmivel, amivel a legszívesebben foglalkoznál. Ha pl. az az álmod hogy mesekönyv illusztrátor leszel, illusztráld újra a kedvenc meséidet! Ha szakácskönyvet illusztrálnál, fess ételeket! A képlet nagyon egyszerű: a leendő ügyfeleid a portfóliód alapján fognak megtalálni és felkérni, ha tehát arról híresülsz el, hogy szuper mesekönyv illusztrációkat készítesz, akkor feltehetően könyvkiadók, és nem esküvői meghívók fognak rád találni.  Jogodban áll a portfóliódat tudatosan építeni, ahelyett, hogy ingyen felelnél meg mindenféle ügyfél elvárásainak. Hidd el, fogsz még velük eleget dolgozni. Élvezd ki, hogy az álommegrendelésedet rajzolhatod.

2. „Oszd meg. Akkor is, ha nem elég jó” (Kendyll Hillegas)

Rengetegen vannak, akik arra várnak, hogy még egy kicsit fejlődjenek, még egy kicsivel szebben rajzoljanak, mielőtt megosztják a munkáikat az interneten. Az igazság azonban az, hogy ha így gondolkozol, sosem leszel annyira elégedett a munkáddal, hogy megoszd – ami felér a szakmai öngyilkossággal.

Ha kezdő vagy az illusztrációs szakmában, még nincs neved, akkor a közösségi média és az internet nélkül nagyon kevés esélyed van, hogy megmutasd a világnak, mit tudsz. Nem baj, ha nem vagy elégedett a munkáddal, hiszen ez fog motiválni a fejlődésre  – de ez ne tartson vissza attól, hogy megoszd másokkal. Lehet, hogy a te szinted pont az, amit valaki keres, de felfoghatod úgy is, hogy egy úton haladsz, és a fejlődési folyamatot mutatod meg a világnak. Ha pedig még mindig félsz, keress rá az interneten, hogy kik mit alkotnak: hidd el, rengeteg rosszabb munkát fogsz találni, mint a tiéd. :D

3. „Légy proaktív” (Fran Meneses)

Ne várj rá, hogy valaki megmondja, hogyan kell ezt csinálni. Senki nem fog segíteni. Egy egyetem vagy kurzus sem. Az ügyfél sem. Az internet azonban egy kiapadhatatlan tudásforrás, úgyhogy kizárólag rajtad áll, hogy kiaknázod-e a lehetőségeidet.

Dolgozz személyes projekteken! (lásd 1. pont) Keress rá, hogyan kell összeállítanod a portfóliódat! Tanulj meg mindent a közösségi marketingről (igen, az illusztrálás nem csak a pingálásról szól!). Szótárazd ki a szakzsargont! Készíts teendőlistát arról, miket kell megtanulnod, és tedd is meg!

Elsőre úgy tűnhet, össze fogsz rogyni a feladat súlya alatt, de az internet egyik szépsége, hogy olyan dózisban adagolhatod a tudást, ami neked kényelmes. Bontsd fel az egyes teendőket kisebb lépésekre és máris menni fog. Ne felejtsd el: nem kell ebből a szakmából élned, hogy illusztrátornak nevezhesd magad. Csupán rajzolnod kell és dolgoznod kell rajta. De nem arra várni, hogy majd valaki megoldja helyetted!

4. „Ne felejtsd a mesterhármast!” (Proko)

Jól dolgozni. Időre dolgozni. Kedvesnek lenni. Ha ebből a háromból kettő megvan, akkor van esélyed a piacon, de törekedj mindháromra. Elterjedt tévhit, hogy ha kellően tehetséges vagy és fantasztikusak a munkáid, akkor te leszel a befutó. Csakhogy az illusztráció alkalmazott művészet, ahol ügyfelekkel kell együtt dolgozni, akik szintén emberek, úgyhogy igenis számítani fog, milyen hangnemben kommunikálsz velük. Az pedig, hogy képes vagy határidőre dolgozni, és nem „művészkeded” el az időt, nem is lehet kérdés.

Ne felejtsd el, hogy a tehetség egy részt túl van hájpolva, másrészt ha valaha elég is volt a megélhetéshez – amiről vannak kétségeim – ma már nem. Üzletet kell építeni, megbízhatónak kell lenni, és igen, figyelni kell rá, hogy öröm legyen veled dolgozni.

5. Inspirálódj, ne versenyezz!

Ezt kivételesen nem mástól hallottam, hanem magamnak mondogatom. A közösségi média világában nagyon könnyű beleesni abba a csapdába, hogy mások sikeréhez hasonlítgatjuk a magunkét. De még ha üzleti szemmel is nézed az illusztrációs vállalkozásodat – amit kell is – akkor sem versenytársakat, hanem inspirátorokat kell keresned a kollégáidban. Építs kapcsolatokat és vedd körül magad inspiráló szakmabeliekkel! Ha nem megy a valóságban, online is jó lesz. Az illusztráció nem egy csapat szakma (hála az égnek…), úgyhogy egy idő után könnyen előfordulhat, hogy magányosnak érzed magad, elveszel a saját gondolataidban. Ha ilyenkor van kihez fordulnod – akár online, akár offline – az nagyon sokat tud lendíteni rajtad mind szakmailag, mind emberileg.

 

Neked melyik a leghasznosabb a fenti tanácsok közül? Hallottál esetleg olyasmit, ami itt nem szerepel, mégis megragadt a fejedben valami miatt?

 

A cikksorozat 1. része: Meg lehet ebből a szakmából élni?

A cikksorozat 2. része: hogyan lesz a mérnökből illusztrátor? – személyes történetem a pályamódosításról

A cikksorozat 3. része:  hogyan állj több lábon a biztos megélhetésért?

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek