Barion Pixel
Blog post

Szóval illusztrátor akarsz lenni | Vol. 2 – avagy hogyan lesz a mérnökből illusztrátor?

Hol tanultam az illusztrátor szakmát? Ez a kérdés több akvarell workshopon is felmerült, hiszen nem titok, hogy a BME-re jártam, építészmérnökként végeztem, és egy rövid ideig dolgoztam is a szakmában. Ha az illusztráció irányába pályaválasztáson/pályamódosításon gondolkozol, vagy csak érdekel, milyen út vezet az illusztráció felé, akkor ez a poszt neked szól. Ezzel együtt nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy „mindent tudok”, ez pusztán az eddig bejárt utam története. Egész biztos vagyok benne, hogy az évek során még rengeteg új információba botlok majd. Még mindig érdekel? No akkor hajrá!

A motiváció, avagy egy személyes történet

Az akvarell, mint tehcnika, az egyetemen jött velem szembe. Az építészek 5 éven keresztül, teljes képzésük alatt tanulnak rajzot, különböző technikákat, témákat, stb… Pardon, azt mondtam, tanulnak? Inkább magukra szednek… Sajnos az egyetemi rajzoktatás nagy része úgy zajlott, hogy „itt a beállítás, rajzold le, oldd meg.” Nem volt ez másképp az akvarellel sem: a féléves akvarell kurzus első óráján a a tanár úr egy nagy halom fotóval érkezett, ezzel a felkiáltással: „mindenki válasszon egyet, majd fesse le!”

Szerencsére ezen a ponton már nem voltam zöldfülű és ki mertem sétálni egy teljesen haszontalan egyetemi óráról. Helyette hazamentem, bekapcsoltam a youtube-ot, és beírtam, hogy „kezdő akvarell.” Év végén jeles portfólióval távoztam.

A technika

Az illusztráció véleményem szerint a technikai alapoknál kezdődik, azaz tudj (valamennyire) rajzolni, és ismerd a választott technikát, amivel dolgozol. Nem tökéletes rajztudásról beszélünk – végülis az illusztráció nagyon gyakran torzít – de azzal érdemes tisztában lenned, hogy mit is akarsz torzítani pontosan. Akár akvarellel, akár más technikával dolgoznál, az első mindig az, hogy játssz, kísérletezz az anyaggal, így már a birtokodban van egy olyan eszközkészlet, amivel ki tudod fejezni a gondolataidat. Először ebben segített a youtube: fantasztikus oktatóanyagokat találhatsz, amiben elmagyarázzák, hogy egy adott technika hogy működik, legyen az akvarell, akril, vagy színes ceruza.

A technika vol. 2.

Az anyag technikai ismeretével már alighanem boldogultam volna, mindazonáltal igencsak felgyorsította a fejlődési folyamatot, hogy végigcsináltam a Corvin Rajziskola tervezőgrafika szakát (nem szponzorált tartalom!). Szigorúan véve a tervezőgrafikának nem sok köze van az illusztrációhoz, ugyanakkor nagyon sok az átfedés: ezen a szakon viszonylag tömény dózisban tanultam színdinamikát, kompozíciós ismereteket, tipográfiát – és persze a kreativitásomnak sem tett rosszat, hogy jó tanárokkal és egyéb grafikus palántákkal voltam összezárva.

Az üzlet

Mivel az illusztrátorok jelentős része szabadúszóként végzi a munkáját (én is), ezért elengedhetetlen volt, hogy valamennyi rálátásom legyen a szakma üzleti oldalára is. Ezt a részt (is) még mindig tanulom, de amit eddig tudok, azt szinte kizárólagosan fantasztikus youtubereknek köszönhetem. Az etikus árazás, az árajánlatok készítése, a szerződések, az önmarketing mind-mind olyan területek, amik nélkül az illusztrátor csak egy cuki, kreatív HTB. Az illusztráció valójában kőkemény vállalkozás, aminek a gyakorlati oldaláról eddig – egy-két kivételtől eltekintve – csak külföldiektől hallottam.

Ha belevágnál

Ha érdekel az illusztráció világa és gondolkozol, hogy ezt a szakmát választod, mindenképp tájékozódj előzetesen, miről is szól a „való élet”. Ehhez itt találsz anyagokat.

Youtube:

Podcast:

Ha szimpatikus a dolog, és tovább tanulnál, illusztrációt több helyen tanulhatsz intézményi szinten: pl. a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (a cikk írásának idején még a honlapjuk sem működik…), a Corvin Rajziskolában, a ModulArt Academynél. Ha nem vagy az online tanulás híve, akkor kipróbálhatod ezeket az oktatási formákat. Ugyanakkor ha csak a „papír” miatt mennél, akkor ne költs tíz-százezreket középkategóriás képzési formákra (igen, a MKE is ide tartozik!): ebben a szakmában a portfóliód alapján fognak alkalmazni egy-egy munkára, és senkit nem érdekel, hogy hol végeztél, vagy van-e papírod róla.

A youtube-on ömlesztve találsz információt, ha viszont jól összeszedett, kurzus jellegű tananyagra vágysz, akkor a skillshare vagy a udemy oldalát ajánlom. (Nem szponzorált tartalom!) A skillshare-en havi 10 dollárért világszínvonalú órákat kaphatsz, konzultálhatsz a tanárral – lényegében ugyanazt tanulod, mint a többi iskolában, csak sokkal személyre szabottabban. Mivel Magyarországon még Budapesten is csak 1-2 intézmény kínál illusztráció szakirányt, addig a skillshare-en vagy a udemy-n a legapróbb részletekig eldöntheted, hogy pontosan mit is akarsz tanulni, sőt egyszerre több kurzuson is részt vehetsz (pl. akril + karakter tervezés).

Az egyetlen hátrány talán az, hogy a felsorolt tartalmak nagy része angolul van. Ha ez számodra hátrány, írj kommentet. Szívesen válaszolok a kérdéseidre, illetve ha igény van rá, szívesen megosztom az ismereteimet, akár online kurzus formájában is.

A cikksorozat 1. része: Meg lehet ebből a szakmából élni?

A cikksorozat 3. része:  hogyan állj több lábon a biztos megélhetésért?

A cikksorozat 4. része: Hogyan legyél illusztrátor? – 5 jó tanács

Post a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous Post

Next Post

Adatkezelési tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek